Mii de oameni au participat la Noaptea muzeelor, la circuite muzeale, spectacole şi expoziţii inedite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicul s-a îngrămădit la expoziţiile deschise în "Noaptea muzeelor"
Publicul s-a îngrămădit la expoziţiile deschise în "Noaptea muzeelor"

Cea de a 15-a ediţie a Nopţii Muzeelor a avut loc sâmbătă, la nivel naţional, şi a propus publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. Intrarea a fost liberă şi mii de oameni au intrat la expoziţiile deschise în miez de noapte la cele 50 de muzee şi spaţii neconvenâţioanle realizate cu acest prilej.

În circuitul muzeal bucureştean s-au înscris peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, alături de alte entităţi culturale, iar activităţile propuse sunt extrem de variate, fiind adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale. 

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul a fost organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind aşteptat cu mare interes în fiecare an. 

Există o serie de spaţii nou intrate în circuitul Nopţii Muzeelor, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Acesta va fi un muzeu itinerant, cu expuneri la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, trecând pe la Muzeul Naţional “George Enescu” şi Muzeul Colecţiilor de Artă, până la platoul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” şi Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu. Tot în cadrul Nopţii Muzeelor, clădirea Muzeului Naţional de Geologie va fi pusă în evidenţă cu ajutorul unui show de iluminat arhitectural.

“Noaptea Muzeelor a fost un eveniment aşteptat de toată lumea. În Bucureşti, am avut un număr de 50 de spaţii înscrise, iar în ţară peste 100 de muzee şi entităţi culturale diverse, cu reprezentare în 32 de judeţe. Suntem cu adevărat încântaţi că există atât de mult interes pentru acest eveniment şi ne dorim ca publicul să perceapă muzeele ca pe nişte spaţii primitoare, pe care să le viziteze frecvent”, a declarat Dragoş Neamu, managerul Nopţii Muzeelor.


 în Capitală s-au înscris Muzeul Naţional al Ţăranului, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană “Dumitru Furnică Minovici”, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, Muzeul Universităţii Politehnica.

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite