Mariana Nicolesco, Matei Varga şi pianul Steinway

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
a

A avut loc zilele trecute la Ateneul Român un eveniment emoţionant. Nu doar pentru că a fost un concert Beethoven pe care publicul îl întâmpină întotdeauna cu mare bucurie, ci şi pentru că, în calitate de amfitrion, celebra soprană Mariana Nicolesco ne-a amintit cu distincţie cum trece timpul şi uităm adesea ce fac şi au făcut marii Oameni pentru semenii lor.

Mai ales când aceştia slujesc artele şi au misiunea nobilă de a răspândi în lume un mesaj de iubire. 

Invitatul aşteptat a fost nimeni altul decât pianistul Matei Varga, cel ce străluceşte azi în marile săli de concert ale lumii. A cântat concertul nr.4  şi la bis, într-una din seri studiul Revoluţionarul de Chopin ( piesă dragă protectoarei lui, din câte am aflat.)

Înainte de concert într-un cuvânt cald şi ceremonios, elogiindu-l  pe cunoscutul pianist Mariana Nicolesco ne-a povestit pe scurt traseul acestui copil minune pe care Diva l-a luat sub aripa ei ocrotitoare de la vârsta de 11 ani. A cântat  alături de marea artistă în primul ei concert la revenirea în ţară , în 1991 iar mai apoi, i-a îndrumat paşii spre glorie. Întreaga existenţă a viitorului mare pianist pe care  Doamna Mariana Nicolesco îl aşează  în continuarea unui şir de mari artişti ai pianului ca Dinu Lipatti şi  Clara Haskil a fost marcată de acel început fantastic. 

La doar un an de la întâlnirea memorabilă de la Bucureşti copilul  Matei Varga  cânta la Palatul UNESCO din Paris la invitaţia aceluiaşi părinte spiritual, Doamna Mariana Nicolesco, recunoscută şi iubită azi de toţi tinerii artişti lirici pe care-i promovează în faimoasele festivaluri şi cursuri  master class de la Brăila şi Braşov.

În seara aceea la Paris la concertul retransmis de marile televiziuni ale lumii Mariana Nicolesco primea medalia UNESCO pentru merite artistice deosebite. Matei Varga o va însoţi şi peste doar câţiva ani, în 1994 la Bucureşti, la Ateneul Român în cadrul concertului inaugural al Marelui Pian de Concert Steinway pe care artista, o celebritate mondială, îl dona Ateneului Român. 

Pe acelaşi pian Matei Varga a cântat şi în serile de joi şi vineri, în faţa unui public emoţionat o dată în plus de acel gest, un gest din ce în ce mai rar în vremurile noastre egoiste şi agitate. 

În fruntea  Orchestrei simfonice  a Filarmonicii George Enescu a  Ateneului Român s-a aflat maestrul Elio Boncompagni   prezentat ca discipol al legendarilor dirijori  Franco Ferrara şi Tullio Serafin. Marea soprană şi-a amintit totodată cu emoţie despre reprezentaţiile Otello de Verdi de peste ocean, tot atâtea succese unde oaspetele italian  i-a stat alături.

După concert a avut loc lansarea volumului Un alt cânt al lui Marte, Cântul iubirii, aparţinând muzicologului şi scriitorului Paolo Isotta , care cu prilejul traducerii cărţii sale  în limba română ( editura Curtea Veche) spunea:

Mare e mândria, mare e  bucuria  pe care mi le aduce ideea că această carte e tradusă în limba naţiunii care-l numără printre fiii săi pe unul dintre cei mai mari maeştrii ai muzicii, George Enescu, şi care-l are drept fiu de onoare pe Ovidiu, unul dintre cei mai mari maeştrii ai poeziei.   

Cu asemenea mesaje de preţuire identitară care-au încununat succesul evenimentului onorat cu atenţia şi bunăvoinţa sa de doamna Mariana Nicolesco ne aflăm cu adevărat în miezul celebrării centenarului nostru naţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite