Harap Alb continuă – doi ani de apariţie neîntreruptă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din paginile revistei de benzi desenate „Harap Alb continuă” (HAC)
Din paginile revistei de benzi desenate „Harap Alb continuă” (HAC)

Acum un an şi jumătate, demaram blogul despre benzi desenate, pe platforma ziarului „Adevărul”,  cu un articol despre noua  revistă de benzi desenate „Harap Alb continuă (HAC)”.  Articolul reprezenta şi un pariu cu scepticii şi cârcotaşii de serviciu, care bombăneau pe forumuri şi Facebook că banda desenată nu merge în ţara noastră, nu există desenatori, editori şi publicaţii BD.

Cele 130.000 de exemplare ale celor 13 numere apărute din revista HAC sunt dovada vie că există bandă desenată românească, că există autori, editori şi mai ales cititori de BD!

Sunt dovada excelentei colaborari a unei puternice echipe formată din Andrei Moldovan – desenator, Octav Ungureanu – story-boarder şi  Marian Coman – scenarist, echipă coordonată cu profesionalism de Mihai Ionaşcu.

Dacă doresc, cârcotaşii pot să găsească câte defecte vor acestei publicaţii unice, dar dacă ar trebui s-o caracterizăm doar printr-un singur cuvânt, atunci acesta ar fi „profesionalism”.

Personaje originale, scenariu plin de suspans şi întorsături de situaţii, desen atrăgător şi, nu în cele din urmă, un tipar impecabil, toate acestea sunt calităţi ale singurei reviste profesioniste de benzi desenate apărute după 1989 în România.

revista hac

Mai presus de toate este însă respectul faţă de abonaţi şi cititori în general, manifestat prin punctualitatea cu care revista apare pe data de 15 a fiecărei a doua luni, şi asta într-o ţară în care nimeni nu se ţine de cuvânt, începând cu Guvernul, Parlamentul, aproape toate instituţiile de stat, care funcţionează cu frâna de mână trasă, atunci când nu merg în marşarier, într-un dispreţ profund faţă de contribuabilul cocoşat care le finanţează din munca sa.

Ceea ce apreciez în mod deosebit la revista HAC este inventarea şi dezvoltarea în timp a unui adevărat univers ideatic şi grafic, original şi unic în peisajul cultural românesc. Personajele evadează din paginile revistei, sub formă de afişe, imprimeuri pe tricouri sau pe căni, figurine din carton sau din plastic (înalte de trei metri!), iar ca să le urmăreşti peripeţiile chiar ai nevoie de o hartă – pe care redacţia a desenat-o şi tipărit-o, şi o ţine la dispoziţia celor ce vor să evadeze în lumea HAC, alături de Ştefan, Mara, Lardea, Miron, Mîrza, Baian sau Haiganu...

revista hac

Încet-încet, revista a crescut într-o editură, HAC!BD, care a publicat deja două frumoase albume de benzi desenate: Ioniţă Tunsu, Haiduc de Bucureşti, desene de Puiu Manu după un scenariu de Marius Leştaru şi Zobb, un extraterestru în Bucureşti, scenariu şi desene de Octav Ungureanu. Alte albume, o carte despre benzi desenate, foarte probabil chiar un nou titlu de revistă, îşi aşteaptă cuminte rândul în catalogul acestei mici, dar dinamice edituri (iniţiativă privată românească 100%). 

revista hac

Pe 15 octombrie 2014 revista HAC împlineşte doi ani de apariţie neîntreruptă şi bedefilii sărbătoresc acest mic (mare pentru ei) eveniment în cadrul Salonului Internaţional al Benzii desenate din România, care se va derula la Muzeul de Artă din Constanţa, între 17-19 octombrie curent.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite