FOTO Reportaj de la promenada Operei. Noul sezon aduce un omagiu lui William Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bitul Liber, revista Colegiului Naţional "Tudor Vianu" din Capitală
FOTO: Bitul Liber, revista Colegiului Naţional "Tudor Vianu" din Capitală

Spectacolul „Promenada Operei – Open Air Opera Classica” de aseară, din faţa Operei Române, a atras peste o mie de bucureşteni pasionaţi de muzica de operă şi nu numai. Noul sezon va aduce un omagiu celui mai cunoscut dramaturg din lume, William Shakespeare, prin baletul "Romeo şi Julieta", pus în scenă de maestrul Johan Kobborg, partenerul Alinei Cojocaru.

Pe scenă au cântat artişti consacraţi precum Lucian Corchiş, Maria Jinga, Liviu Indricău, Florina Ilie, Iulia Isaev, Sorina Munteanu şi Madeleine Pascu, dar şi pe George Ionuţ Vîrban, câştigătorul Premiului Radio România Cultural la recent încheiatul concurs internaţional de canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”. Din programul spectacolului oferit gratuit de către Opera Naţională Bucureşti nu a lipsit nici baletul (”Dansul saboţilor” din baletul ”La Fille mal gardee”) sau dansul modern.

Repertoriul muzical a fost ales pentru a-i putea satisface chiar si pe cei mai puţin familiarizaţi cu muzica de operă, respectiv, pe cei mai pretenţioşi melomani, de aceea piesele interpretate au fost selectate dintre cele mai aplaudate titluri de operă din toate timpurile (“Il barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, ”Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, “Cosi fan tutte” de W. A. Mozart sau “Turandot” de Giacomo Puccini), cu diferenţa ca unele dintre ele au fost readaptate. Acestea sunt rezultatul colaborării Operei Naţionale cu unele dintre cele mai prestigioase instituţii omoloage din lume: Garsington Opera din Marea Britanie cu piesa „Cosi fan tutte” în regia lui John Fulljames şi Royal Opera House Covent Garden şi Shanghai Grand Theatre cu „Manon Lescaut” în viziunea regizorului Jonathan Kent.

Evenimentul de anul acesta a continuat tiparul impus de Opera Naţională Bucureşti în 2013, an în care, pentru prima dată în istoria evenimentului, s-a schimbat accentul de pe promovarea individuală a talentelor Operei Române pe promovarea repertoriului Operei pentru stagiunea ce urmează evenimentului. Anul acesta, deschidrea stagiunii a fost marcată de mai puţin fast faţă de anii anteriori – în 2013, acest eveniment încânta ochii bucureştenilor cu defilarea unei maşini de epocă pe scenă, precum şi cu intrări spectaculoase în scenă în manieră cavalerească. De asemenea, la finalul evenimentelor de anii trecuţi spectatorii s-au bucurat de îndelungate focuri de artificii care au aprins esplanada operei în zeci de culori.

A doua ediţie a Galei Internaţionale de Balet va avea loc la Bucureşti în acest sezon

Toate acestea au fost însă compensate de noutăţile oferite de instituţia Operei. Astfel, a fost anunţată plecarea Baletului Operei Naţionale în Statele Unite, la New York, precum şi găzduirea la Bucureşti a celei de-a doua ediţii a Galei Internaţionale de Balet. De asemenea, spectatorii au putut aplauda dansul modern „Blind Tango” din spectacolul „Romeo şi Julieta”, în coregrafia lui Johan Kobborg. Spectacolul amintit va debuta în premieră în stagiunea actuală a Operei, ca omagiu adus odată cu împlinirea a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. Acesta reprezintă un pas important în strategia de promovare a instituţiei şi într-adevăr, anul acesta eterogenitatea publicului din punct de vedere al vârstei a fost marcantă, comparată cu statisticile disponibile referitoare la participanţii la concerte de muzică clasică (media de vârstă a acestora este de 63 de ani).

De la “Promenada Operei” nu au lipsit bineînţeles nici deliciile culinare care au variat de la şampanie şi vin până la tradiţionalii cârnaţi româneşti preparaţi într-un mod rustic şi serviti cu un pahar de bere rece, mai mult sau mai puţin potrivit cu atmosfera locului.

Seara s-a încheiat cu aria “Diecimila anni al nostro Imperatore” din “Turandot”, interpretată de Corul Operei Nationale Bucuresti, ce a fost urmată de un joc de artificii plasat chiar in faţa scenei şi, bineînţeles, de aplauzele publicului încântat de spectacolul oferit. (...)

Articolul scris de Paul Dogioiu, Hera Veronica, Vlad Marchidanu şi Petru Roşu poate fi citit complet în Bitul liber, revista elevilor de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite