Decorul pascal, motiv de scandal. Târgul din Piaţa Constituţiei, între artă şi bâlci FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

La comentariile critice de pe reţelele sociale, care ironizează decorul kitsch din Piaţa Constituţiei, Primăria Capitalei răspunde că găinile şi iepurii uriaşi îşi propun „să valorifice arta tradiţională şi să readucă în atenţia publicului valori autentice româneşti“.

Bucureştiul e împodobit în Piaţa Constituţiei cu ouă gigant, găinuşe de plastic, iepuri coborâţi parcă din „Alice în Ţara Minunilor“, un car tras de o găină uriaşă, cu un iepure la cârmă. Principalele bulevarde sunt împopoţonate cu ghirlande luminoase transversale, fie albe, fie în diferite culori, între care sunt agăţate figurine din plastic, iepuraşi, flori şi fluturi strălucitori.

Lumini de 175.000  de euro

Târgul de Paşte din Piaţa Constituţiei, care se desfăşoară până pe 17 aprilie, este deschis zilnic, între orele 10.00 – 22.00. În cele 110 căsuţe sunt adunate obiecte sculptate în lemn, icoane pictate pe sticlă cu Christos răstignit, ceramică, tablouri, bijuterii, instrumente muzicale, ii şi costume populare, alături de  bunătăţi culinare care îţi fac cu ochiul: cozonaci pufoşi, pască cu brânză şi ciocolată, prăjituri cu lămâie, plăcinte poale în brâu, ciocolată de casă, dulceţuri de nucă. Primarul general al Capitai, Gabriela Firea, estima că iluminatul festiv de Paşti în zone din centrul Capitalei ar uma să coste aproximativ 175.000 euro, potrivit news.ro.

„În weekend-ul Săptămânii Mari,  bucureştenii şi turiştii aflaţi în Capitală sunt aşteptaţi la o plimbare pe Calea Victoriei, unde vor fi întâmpinaţi cu manifestări artistice de stradă“, spune Gabriela Firea.

„Un bâlci absolut“

Ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, Târgul „Tradiţii şi Flori de Sărbători” s-a deschis pe 7 aprilie,  în Piaţa Constituţiei, cu cântec, şi la propriu, prin concerte, şi la figurat, cu critici acide.

„E un kitsch şi un bâlci absolut. Numai găinile şi iepurii ne lipseau că, în rest, le aveam pe toate“, a scris un bucureştean pe Facebook. „Bani aruncaţi pe ferestră. OK, de Crăciun mai înţelegeam că se impunea să avem lumini şi steluţe, dar acum? Chiar în loc să facem şcoli şi spitale, ne trebuie târguri şi de Paşte?“, se întreba un nene cărunt, uitându-se de sus în jos, revoltat, la un iepure cu urechi nătânge din Piaţa Constituţiei. Unele elemente din decor, create de scenografului Dragoş Buhagiar, un artist respectat în teatru, îşi găsesc locul în piaţă, dar alte elemente din recuzită sunt disproporţionate faţă de celelalte amplasamente.  O parte din ouă sunt realizate din fibră de sticlă şi sunt demontabile.

Sacralitate şi folclor

Primăria Bucureşti s-a simţit obligată să răspundă „comentariilor răutăcioase“ care au apărut pe reţelele sociale cu privire la estetica decoraţiunilor care au împânzit Capitala. „Conform viziunii scenografice, decorul aduce în atenţia publicului valorile estetice naţionale autentice, prin reinterpretarea motivelor tradiţionale, dar şi prin elemente supradimensionate şi personaje de poveste, spre încântarea copiilor. A fost amplasată în Piaţa Constituţiei o butaforie din 2015, un iepuraş într-un car gigant tras de o găină, creată de scenograful Vutcariov Viaceslav, un artist apreciat în mediul artistic naţional şi internaţional”, arată un comunicat al Primăriei.

Scenograful Dragoş Buhagiar a explicat: „Eu am acceptat să rearanjez practic şi lucruri existente din alţi ani. Ce a fost nou a fost povestea asta cu ouăle. E un brand românesc important oul încondeiat“.

„Iepurii nu îmi aparţin. Eu am făcut planul de amplasament, preluând elemente de recuzită şi decor folosite şi în anii trecuţi”, a precizat Buhagiar. 

Târgul din Piaţa Constituţiei a fost organizat şi în anii anteriori de ArCub (Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti) şi creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie.

Pe scena din Piaţa Constiuţiei, până pe 17 aprilie, vor avea loc spectacole de muzică sacră, clasică, operă şi operetă, dar şi concerte folclorice sau de muzică pop-rock.  Al doilea weekend muzical din cadrul evenimentului „Tradiţii şi Flori de Sărbători“ începe cu recitaluri de muzică sacră - Grupul Vocal Acapella, Trei Parale, Grigore Leşe, şi continuă sâmbătă cu acorduri clasice - Traffic Strings,  Camerata Regală, Corul Filarmonicii „George Enescu.  Cele zece zile de sărbătoare pregătite se încheie cu seara de concerte pop - Lidia Buble, Vunk, Holograf, Carla’s Dreams din a doua zi de Paşte.

PROGRAM CONCERTE PIAŢA CONSTITUŢIEI

14 aprilie – MUZICĂ SACRĂ

19:30-19:50    CORUL SYMBOL

19:50-20:20    GRUPUL VOCAL ACAPELLA

20.20-21.00    TREI PARALE

21:00-22:00    GRIGORE LEŞE

15 aprilie - CLASIC

19:30-20:00    TRAFFIC STRINGS

20:00-20:30    BRASS TONES QUINTET

20:30-21:00    MATEI IOACHIMESCU & CVARTETUL PASSIONE

21:00-22:00    CAMERATA REGALĂ (DIRIJOR Constantin Adrian Grigore)

 CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU (Dirijor Iosif Ion Prunner)

Solişti:

Irina Ionescu (soprană), Alina Ionescu (mezzosoprană), Mihai Urzicana (tenor), Răzvan Georgescu (bas)

16 aprilie - FOLCLOR

20:00-22:00    ORCHESTRA VALAHIA, DIRIJOR MARIUS ZORILĂ

Solişti: Lavinia Goste, Gelu Voicu, Maria Dragomiroiu

17 aprilie - POP

20:00-20:30    LIDIA BUBLE

20:30-21:00    VUNK

21:00-21:30    HOLOGRAF

21:30-22:00    CARLA’S DREAMS

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite