Cartea "Goarna lui Tuturuz", de Ştefan Mitroi, lansată, vineri, la Bookfest. O poveste incredibilă despre sufletul lucrurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Mitroi
Ştefan Mitroi

Vineri, de la ora 18.00, la standul Editurii RAO, va fi lansat, în cadrul Bookfest, romanul "Goarna lui Tuturuz", de Ştefan Mitroi.

Un deal pe care există un cătun. Un cătun din care au dispărut oamenii, iar odată cu el, a dispărut şi timpul. Nu însă şi amintirile. Pe care le deapănă casele, care părăsesc dealul, pornind în plină iarnă în căutarea celor dispăruţi. Goarna lui Tuturuz este povestea acestei călătorii. O poveste alcătuită din multe alte poveşti, spuse de fotografiile de pe pereţii caselor, de obiectele dinăuntrul acestora, de dealul pe care s-a aflat cătunul, de biserica de pe deal, de clopotniţa bisericii, de mormintele din cimitir. Acestea din urmă nutresc dorinţa secretă s-o ia şi ele din loc. Pe urmele caselor plecate la drum. Şi după viaţa de care pare să le fie dor. Ce poate fi mai sfâşietor decât să ajungă să-i fie până şi morţii dor de viaţă? Mai cu seamă despre asta este vorba în această carte.

coperta Stefan Mitroi

Ştefan Mitroi a debutat, ca poet, în revista „Astra“ din Braşov, când era elev în anul al doilea de liceu. De la poezie, a trecut la studii de drept şi la profesia de jurnalist. A fost procuror pentru o lună la Alexandria, a deţinut funcţii de conducere la TVR, fiind director al Ziarului „Azi“,  redactor-şef adjunct la „Curierul Naţional“. La literatură, însă, nu a renunţat niciodată, păstrând o apetenţă pentru esenţe şi pentru lucrurile simple, temeinice. „Nimic despre singurătate“ – publicistică,  „Maşina de scărpinat“ – două volume de teatru, „Dulce ca pelinul“ -  roman, iată câteva dintre titlurile publicate de Ştefan Mitroi de-a lungul timpului.  La Târgul de Carte Gaudeamus a lansat, la Editura RAO, romanul „Atunci când era mereu duminică“. El îşi aminteşte cu nostalgie de satul său natal. I se spune „Vităneşti comunei, iar satului, Siliştea, diferită, să ne înţelegem, de Siliştea Gumeşti“, unde s-a turnat filmul „Moromeţii“. Aproape nu-mi vine să cred că Marin Preda, scriitor născut în Teleorman, n-a fost încă scos din literatură“, mărturiseşte Ştefan Mitroi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite