Adevărul Live. Cu camera fixată pe România: trei documentare despre realităţi româneşti la „One World Romania“

Cu camera fixată pe România: trei documentare despre realităţi româneşti la „One World Romania“ 

Vorbim, la Adevărul Live, cu trei regizori români, Cătălin Farcaş, Monica Lăzureanu-Gorgan şi Şerban Georgescu, despre documentarele realizate de aceştia, care pot fi vizionate săptămâna aceasta în cadrul festivalului de film documentare dedicat drepturilor omului „One World Romania“, ediţia a 10-a.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre secţiunile ediţiei de anul acesta a festivalului internaţional de documentar şi drepurile omului, „One World Romania“, care are loc în Bucureşti, în perioada 13-19 martie, este „România în mişcare“. Sunt adunate câteva filme care prezintă o Românie văzută din mai multe unghiuri, care chiar şi-atunci când nu merge bine, se încăpăţânează să meargă mai departe, care încă nu reuşeşte să-şi protejeze cei mai vulnerabili cetăţeni şi care găseşte soluţii la propriile probleme tardiv, după pierderi mari şi irecuperabile.

„A început ploaia“ e povestea unor oameni evacuaţi din casele în care au locuit vreme de decenii. La Lunguleţu, câţiva oameni vor să facă agricultură, dar nu reuşesc să trăiască din ea. Totuşi, undeva, la marginea oraşului, câţiva prieteni joacă fotbal, hotărâţi să stea cu ochii pe ceea ce-i uneşte şi nu pe ce îi desparte: câţiva sunt romi, unul vine din Congo, altuia îi lipseşte o mână – însă cu toţii iubesc fotbalul. Iar în „Circuit“ (un film aflat încă în producţie) ne confruntăm de un subiect sensibil, care a scos de nenumărate ori oamenii în stradă: tăierile ilegale de păduri din România.

Vorbim, la Adevărul Live, de la ora 14.00, despre documentarele realizate de Cătălin Farcaş („Frăţia“), Şerban Georgescu („Varză, cartofi şi alţi demoni“) şi de Monica Lăzureanu-Gorgan („Circuit“).

„Frăţia“ poate fi vizionat joi, 16 martie, la ora 20.30, la cinema Elvira Popescu, „Varză, cartofi şi alţi demoni“ va fi proiectat sâmbătă, 18 martie, ora 20.00, la cinema Eforie, iar „Circuit“ - joi, 16 martie, ora 18:00, la cinema Union, urmat şi de o dezbatere.

citeste totul despre: