Actorul Marin Moraru se întâlneşte cu publicul la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români, cu o carieră în film şi teatru ce se întinde pe şase decenii, va avea o întâlnire cu publicul prezent la Cluj, vineri, 5 iunie, la TIFF Lounge din Piaţa Unirii, de la ora 17:00.

Actorul va fi distins cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Naţional din Cluj.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să îl (re)vadă pe marele actor alături de Toma Caragiu şi Octavian Cotescu într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în comedia Operaţiunea Monstrul (1976), regizată de Manole Marcus, după un scenariu de Titus Popovici. În film, un grup de cinci bărbaţi pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă unde, la pescuit şi la vânătoare, ajung în situaţii dintre cele mai neaşteptate. Proiecţia specială, în prezenţa lui Marin Moraru, va avea loc sâmbătă, 6 iunie, ora 14.15, la Cinema Arta.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la Bucureşti. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” în 1961, sub îndrumarea lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie şi Bulandra. Cariera în film şi-a început-o în 1966, cu Haiducii, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea şi Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular în România anilor '70 şi '80, când a avut roluri importante în filme regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii), Dan Piţa (Concurs, Faleze de nisip, Filip cel bun), Mircea Drăgan (Chiriţa în Iaşi) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi).

Din 1971, Marin Moraru joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, având în paralel roluri în peste 20 de filme. Timp de şase ani, a predat actoria la IATC, carieră pe care a abandonat-o în 1980 pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB - unde din 2002 este societar de onoare - şi de pe marele ecran. A avut partituri îndelung aplaudate în spectacole celebre, în regia unor nume ca Mihai Măniuţiu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Ion Cojar, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Radu Beligan.

În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Mathieu Kassovitz, Marcel Iureş şi Horaţiu Mălăele în producţia lui Costa Gavras, Amen., care a intrat în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin şi a câştigat premiul César pentru scenariu. În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, primind astfel recunoaşterea industriei cinematografice din România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite