Înainte de Noaptea Muzeelor, 200 de muzeologi vor avea o zi de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, de la ora 12.00, aproximativ 200 de muzeologi vor protesta în faţa Muzeului Naţional de Istoriei a României, iar mai târziu, de la ora 15.00, la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Protestul a aproximativ 200 de muzeologi,nemulţumiţi de Legea salarizării, va începe sâmbătă, de la ora 12.00, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României. Principalul motiv îl reprezintă faptul că majoritatea angajaţilor din acest domeniu sunt plătiţi cu minimul pe economie deşi au vechime maximă. 

Începând cu ora 15.00, protestul se va muta în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, unde protestatarii vor prezenta lista de revendicări, după cum informează news.ro.

De asemenea, sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, de la ora 19.00, muzeologii vor expune la panouri fluturaşii de salarii.

Astfel de proteste sunt anunţate în mai multe oraşe din ţară, precum Iaşi, Oradea, Suceava, Bacău sau Deva, iar iniţiativa este susţinută şi de Muzeul Naţional al Agriculturii, Muzeul Crişurilor, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Totuşi, la Conferinţa de miercuri, în care MNAR şi-a anunţat oferta pentru Noaptea Muzeelor, directorul Călin Stegerean a afirmat că în faţa muzelui pe care îl conduce, conform informaţiilor sale, nu vor avea loc manifestaţii.

Mai mult, un dezavantaj al celor angajaţi în muzee este că, spre deosebire de cei din instituţiile de spectacole, nu pot să lucreze şi în privat, fiind constrânşi prin lege să depindă numai de sistemul bugetar. O altă problemă care intervine este că salariul nu reflectă şi gradul de risc cu care aceştia se confruntă, mulţi restauratori dezvoltând boli din cauza substanţelor folosite.

”Una dintre solicitările noastre pe termen lung este includerea în grupa a doua de muncă a acestor profesiuni - restauratori, conservatori, arheologi. Sunt profesiuni care presupun o frământare şi un efort extraordinar. Marea problemă o reprezintă substanţele folosite. Solvenţii fac ravagii. Mai sunt şi agenţii biologici”, a declarat Mihaela Simion, vicepreşedintele sindicatului MNIR.

De asemenea, comparativ cu un director de muzeu care are un salariu brut de aproximativ 9.200 de lei, un muzeograf cu studii doctorale şi vechime de peste 20 de ani, are un salariu brut de 3000-3100 de lei, conform news.ro.

Sindicatele din Bucureşti şi din ţară au transmis o scrisoare deschisă ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, prin care propun deschiderea unui dialog pe această temă, după cum informează acelaşi site.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite