Un experiment început în timpul misiunii Apollo 11 se află încă în desfăşurare pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
apollo 11

Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au păşit pe suprafaţa Lunii în urmă cu 50 de ani şi s-au întors pe Pământ cu fotografii şi mostre de rocă lunară. Cei doi au lăsat însă în urmă un experiment, care trimite şi astăzi date spre planeta noastră.

Experimentul nu necesită energie, acesta fiind motivul principal pentru care acesta continuă şi astăzi. Aldrin a lăsat pe Lună un aranjament de 100 de prisme de sticlă de cuarţ, aşezate pe câteva rânduri. Ulterior, misiunile Apollo 14 şi 15 au adăugat şi ele astfel de aranjamente.

Prismele reflectă lumina, oferind informaţii importante către Pământ. NASA spune că observatoare din Franţa, Italia, Germania şi New Mexico îndreaptă în mod regulat lasere către aceste aranjamente, notând timpul necesar pentru ca lumina să se întoarcă pe Pământ.

Acest experiment permite oamenilor de ştiinţă să determine orbita lunii, rotaţia ei şi orientarea sa actuală, date necesare pentru viitoarea aterizare pe Lună.

Imagine indisponibilă

Aranjamentul de prisme lăsat de Aldrin pe suprafaţa Lunii. (Foto via CNN)

Ştim deja că Luna se află la o distanţă de 384.400 de km de Pământ, însă datorită acestor aranjamente de prisme, cercetătorii au descoperit că această distanţă se măreşte cu aproximativ 1,27 de centimetri anual. Mai mult, aceste date au dus şi la confirmarea faptului că nucleul Lunii este lichid, şi nu solid, cum se credea înainte.

În următorul deceniu, vor fi plasate alte reflectoare pe Lună, în zone diferite ale acesteia, pentru a afla mai multe informaţii despre interiorul acesteia, trecutul său şi pentru a ajuta în misiunile viitoare de explorare. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite