NASA aniversează 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11

NASA aniversează 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11

FOTO via Twitter

La data de 16 iulie 1969, misiunea Apollo 11 a pornit într-o călătorie care avea să rămână pentru totdeauna marcată în istoria omenirii. Astăzi se împlinesc 50 de ani de la acel moment, iar NASA pregăteşte o serie de evenimente pentru celebrarea sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

La ora locală 09:32 (16:32 în România), o rachetă Saturn V a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida. La bordul navetei se aflau trei persoane: Neil Armstrong, comandantul misiunii, Edwin ”Buzz” Aldrin Jr., pilotul modulului lunar şi Michael Collins, comandantul modulului pilot.

Drumul echipajului a durat trei zile, aceştia intrând în orbita lunară la data de 19 iulie. Armstrong, Aldrin şi Collins au parcurs peste 385.000 de kilometri până în momentul în care drumurile lor s-au despărţit.

Aldrin şi Armstrong au pornit în modulul lunar Eagle, în data de 20 iulie, către ţinta misiunii lor, în timp ce Collins i-a aşteptat în modulul de comandă Columbia. Armstrong a fost nevoit să piloteze manual modulul Eagle, care a aterizat cu 30 de secunde înainte de terminarea combustibilului. Mesajul ”The Eagle has landed” a fost primit cu multă uşurare pe Pământ, iar în următoarele ore Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au păşit pe Lună.

NASA marchează lansarea lui Apollo 11 printr-o serie de evenimente care vor avea loc de-a lungul zilei de azi. De la ora 16:15 (ora României), astronautul Michael Collins va vorbi despre momentele misiunii Apollo 11, cu câteva minute înainte de ora la care naveta în care se afla pe 16 iulie 1969 a fost lansată. Collins se va reîntâlni cu Aldrin la aceeaşi rampă de lansare de unde a pornit drumul lor către Lună.

Canalul oficial al agenţiei va prezenta imaginile originale din timpul lansării şi vor fi purtate discuţii cu privire la întoarcerea pe Lună şi drumul viitor către Marte. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: