Rusia ar putea lua în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru „a confirma seriozitatea intențiilor” Moscovei

0
Publicat:

Un membru înalt al unui „think tank” rus, ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală, a sugerat Moscovei să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a convinge Occidentul să refuze să permită Ucrainei să-și folosească armele împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Război nuclear. FOTO SHUTTERSTOCK
Război nuclear. FOTO SHUTTERSTOCK

Propunerea vine din partea lui Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare cu sediul la Moscova, și a fost publicată la o zi după ce președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul luând în considerare să permită Kievului să folosească armele occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei - lucru care putea declanșa un conflict global.

Ucraina s-a plâns de câte ori a avut ocazia că pentru a se putea apăra și a preveni atacurile aeriene are rușilor, trebuie să poată lovi forțele și țintele militare rusești în interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune. Reacția Ucrainei a găsit o oarecare acceptare a ideii în rândul unor țări occidentale, dar încă are ușa închisă la Washington pe acest subiect.

Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat că va vedea un astfel de pas ca pe o escaladare gravă care ar trage NATO și țările în cauză într-un conflict direct cu Moscova, crescând riscul unui război nuclear.

Frica de război nuclear

Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, un think-tank apreciat de Putin, a spus că Rusia trebuie să acționeze „pentru a descuraja Occidentul să treacă de linia roșie”.

Hiroshima bombing. FOTO Arhivă
Hiroshima bombing. FOTO Arhivă

Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe oponenții noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă (adică fără luptă)”, a scris Suslov în revista de afaceri Profil.

O astfel de mișcare, dacă s-ar întâmpla, ar putea introduce o nouă eră a testelor nucleare de mare putere.

Efectul politic și psihologic al unui nor ciupercă nuclear, ce va fi transmis în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, le va aminti politicienilor occidentali de singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 - frica de război nuclear”, a spus Suslov.

Putin a semnat în noiembrie o lege prin care retrage ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor de arme nucleare, o mișcare despre care a spus că a fost concepută pentru a aduce Rusia la egalitate cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul.

Diplomații ruși au declarat la acea vreme că Rusia, care nu a efectuat un test nuclear post-sovietic, nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face.

Uniunea Sovietică a testat ultima dată o armă nucleară în 1990, iar Statele Unite ale Americii în 1992. Numai Coreea de Nord a efectuat un test care implică o explozie nucleară în acest secol.

Rusia a avertizat Marea Britanie luna aceasta că ar putea lovi instalațiile și echipamentele militare britanice atât în ​​interiorul Ucrainei, cât și în alte părți dacă armele britanice ar fi folosite de către Ucraina - cu binecuvântarea Londrei - pentru a lovi teritoriul rus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite