Explodează prețul sucului de portocale. „Nu am mai văzut așa ceva, nici măcar în timpul marilor înghețuri și al marilor uragane”

0
Publicat:

Pe fondul temerilor legate de recoltele slabe din Brazilia, producătorii de sucuri de portocale iau în considerare posibilitatea de a se orienta către alte citrice, cum ar fi mandarinele.

foto Pixabay
foto Pixabay

Prețul  la sucul de portocale a atins un nou maxim în această săptămână, de 4,95 dolari pe kilogram, pe piețele de mărfuri internaţionale, după ce cultivatorii din principalele zone producătoare de portocale din Brazilia au declarat că se așteaptă la o recoltă cu 24% mai mică decât anul trecut, potrivit The Guardian.

Portocalii din Brazilia au fost atacaţi de o boală care duce la apariţia unor pete verzi pe coaja fructelor, ceea ce le face să fie amare şi, în cele din urmă, să cadă. Specialiştii spun că aceasta este o urmare a secetei extreme din perioada cheie de înflorire din ultima parte a anului trecut, alimentate de criza climatică.

O recoltă slabă de portocale în Brazilia va avea un impact dramatic asupra ofertei mondiale de suc de portocale, în condiţiile în care această ţară este responsabilă pentru aproximativ 70% din exporturile totale din această băutură răcoritoare, iar 2024 este al treilea an consecutiv în care recolta este în scădere drastică.

Un alt mare cultivator de portocale în afara Braziliei, statul Florida, din SUA, a fost afectat de o serie de uragane și de aceeaşi boală apomilor, care se răspândește prin intermediul insectelor care sug seva fructelor infestate şi duc boala mai departe.

Seria de recolte slabe a limitat astfel capacitatea producătorilor de a depăși dificultățile actuale prin amestecarea noii recolte cu sucuri congelate, care, în mod normal, au o durată de viață de doi ani.

„Aceasta este o criză”, a declarat Kees Cools, președintele Asociației Internaționale a Sucurilor de Fructe și Legume (IFU). „Nu am mai văzut așa ceva, nici măcar în timpul marilor înghețuri și al marilor uragane”, s-a plâns el.

IFU a declarat că ia în considerare posibilitatea de a face lobby pentru o rescriere a reglementărilor alimentare la nivelul ONU, astfel încât sucul de portocale să poată conține și alte citrice, cum ar fi mandarinele.

Analiştii de piaţă sunt, însă, sceptici cu privire la faptul că mandarinele ar putea fi folosite pentru a înlocui portocalele, deoarece acest lucru ar implica noi cheltuieli de transport al fructelor către un procesator.

În acelaşi timp, ei spun că cererea consumatorilor pentru suc de portocale a scăzut cu aproximativ o cincime comparativ cu anul trecut, deoarece prețul a luat-o razna și obiceiurile consumatorilor s-au schimbat.

„Industria globală a sucului de portocale este în criză. Industria din Florida aproape că a dispărut, iar plantațiile braziliene sunt afectate de boli, de creșterea costurilor și de condiții de creștere nefavorabile, ceea ce face ca ofertele globale de suc de portocale să fie la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii”, spun specialiştii.

În aceste condiţii, producătorii de băuturi răcoritoare vor trebui fie să folosească sucuri de calitate inferioară, fie să creeze sucuri amestecate cu alte fructe, cum ar fi merele, mango sau strugurii, fie să aplice consumatorilor prețuri mai mari.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite