Cel puţin opt rechini, descoperiţi spintecaţi, cu ficatul mâncat şi inimile smulse, pe plajele Africii de Sud, în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Live Science - Marine Dynamics/ Dyer Island Conservation Trust
FOTO: Live Science - Marine Dynamics/ Dyer Island Conservation Trust

Cel puţin opt rechini mari au fost descoperiţi spintecaţi, cu ficatul mâncat şi cu inimile smulse, în regiunea de coastă Gansbaai, Africa de Sud. Fenomenul, asociat cu dispariţia speciei din zonă, a fost legat de prezenţa a două balene ucigaşe din anul 2017, relatează The Washington Post.

Rechini albi morţi au apărut din anul 2017. Cercetătorii au găsit pe plajele din vecinătate rechinii cu ficatul smuls şi cu inimile lipsă. De vină ar fi o pereche de orci, numite Port şi Tribord.

Faţă de peştii osoşi, rechinii au un ficat gras, care ar putea oferi multă energie şi nutriţie atacatorilor, notează The Washington Post

Acest fenomen a fost subiectul unui studiu publicat, miercuri, în African Journal of Marine Science

Potrivit studiului, orcile ar putea fi atrase în zonă fiindcă pe teritoriul lor s-ar fi înregistrat o scădere a prăzii. Cercetătorii examinează dacă schimbarea condiţiilor climatice determină orcile să plece din locurile lor normale de vânătoare, conform biologului Alison Towner. 

Oamenii de ştiinţă au observat că numărul rechinilor albi în zonă a scăzut de când cele două cetacee şi-au făcut apariţia acum cinci ani. După cercetările efectuate, oamenii de ştiinţă au stabilit că zeci de rechini au început să evite coasta Gansbaai atunci când orcile sunt în apropiere. 

În şase luni de la găsirea primului rechin mort, numărul celor observaţi zilnic în zonă a înregistrat o scădere considerabilă, de la şapte la unul. În regiune nu au mai rămas nici rechinii care aveau emiţătoare electronice, ei fiind localizaţi la sute de mile distanţă de Gansbaai la câteva zile de la atacul unei balene ucigaşe. 

Orcile au fost uşor de recunoscut după cicatricile căpătate în luptă, având înotătoarele dorsale îndoite. 

„Cu cât orcile frecventează mai mult aceste locuri, cu atât marii rechini albi stau departe”, a declarat biologul Alison Towner, conform Live Science

De asemenea, Towner a afirmat că studiul reprezintă un semnal de alarmă  pentru mai multe daune ecologice care vor urma. 

„Dovezile sunt acolo, trebuie luate în considerare pentru a evita escaladarea completă a situaţiei dincolo de ajutor”, a mai adăugat Towner, conform The Washignton Post. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite