Şeful NASA: Satelitul doborât de India, „un lucru teribil”, cu potenţial risc pentru Staţia Spaţială Internaţională

Şeful NASA: Satelitul doborât de India, „un lucru teribil”, cu potenţial risc pentru Staţia Spaţială Internaţională

FOTO via AFP

Şeful NASA, Jim Bridenstine, a vorbit despre testul realizat de India pe 27 martie, în urma căruia naţiunea a distrus unul din proprii săi sateliţi cu ajutorul unei rachete.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bridenstine s-a adresat angajaţilor săi, spunând că satelitul a lăsat în urmă cel puţin 400 de bucăţi pe orbită, 60 dintre acestea fiind mai mari de 15 centimetri.

El a punctat faptul că distrugerea satelitului a fost un ”lucru teribil”, cu un potenţial pericol pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI).

Deşi satelitul s-a aflat cu mult sub SSI, 24 de bucăţi au fost aruncate de explozie spre aceasta, creând un potenţial risc, arată engadget. Guvernul indian a anunţat că testul a fost realizat la o altitudine îndeajuns de joasă pentru ca orice resturi rămase să revină pe Pământ în câteva săptămâni.

O simulare arată felul în care rămăşiţele satelitului au fost propagate pe orbită în urma exploziei.

NASA a menţionat că riscul de coliziune al SSI a crescut cu 44 de procente în ultimele 10 zile, iar Bridenstine a asigurat că Staţia ar putea fi manevrată pentru a evita eventualele resturi spaţiale care s-ar îndrepta spre ea. În final însă, Bridenstine a spus că resturile rămase sunt ”îndeajuns de jos pe orbita Pământului pentru a dispărea cu timpul”.

China a realizat un test similar cu cel al Indiei în 2007, distrugând un satelit la o înălţime mult mai mare pe orbită. Rămăşiţele acestuia se află şi astăzi un spaţiu, constituind un pericol pentru alţi sateliţi şi misiuni spaţiale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: