Simboluri norocoase din întreaga lume. Cum să ţii spiritele rele la distanţă pe diferite meridiane ale globului pământesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potcoavele sau trifoiul cu patru foi nu sunt singurele elemente aducătoare de noroc. Orice cultură îşi are propriul simbol, adânc înrădăcinat în conştiinţa colectivă, despre care se crede că echilibrează energiile, aduce noroc în carieră, casă ori relaţie şi ţine răul la distanţă.

Omul a crezut încă din cele mai vechi timpuri în diverse simboluri care aduc noroc şi care apără de influenţele negative. Astfel de superstiţii şi credinţe populare sunt înrădăcinate în conştiinţa colectivă a culturilor din întreaga lume.

Maneki neko

Obiectul, ce reprezintă o felina care ţine o lăbuţă ridicată, este considerată simbolul suprem al norocului. Figurina îşi are originile în Japonia, fiind fabricată din porţelan sau ceramică, în diverse mărimi, forme şi culori. Există două variante de Maneki neko: una are ridicată lăbuţa stângă, folosită ca obiect de decor în restaurante şi baruri, şi o alta, cu lăbuţa dreaptă ridicată, întâlnită în magazine. Pisica japoneză este fabricată în mai multe mărimi, forme şi culori. Albul semnifică fericirea, auriul, prosperitatea, negrul alungă spiritele rele, roşul, norocul în dragoste, iar vedele, sănătatea.

Bambusul

Bambusul nu este doar hrana preferată a oricărui urs panda, ci şi o plantă despre care superstiţioşii sunt convinşi că poartă noroc, în cultura asiatică simbolizând fericirea, bunăstarea şi sănătatea persoanei care îl deţine. Planta nu necesită îngrijire specială şi nu are nevoie de foarte multă lumină; pentru a o menţine în viaţă, trebuie pusă într-un bol de sticlă cu puţină apă.
Numarul lujerelor din ghiveci este important: doi sunt pentru dragoste şi căsătorie, trei, pentru fericire, cinci, pentru sănătate, opt, pentru bunăstare şi abundenţă, iar nouă, pentru noroc.

Tumi

Acest cuţit ceremonial peruvian, cu lama curbată, este asociat cu o serie de culturi antice, printre care şi cea incaşă. A fost folosit atât pentru sacrificarea animalelor, cât şi pentru intervenţiile chirurgicale pe creier, efectuate de vraci pentru remedierea problemelor psihice, a durerilor de cap ori a fracturilor craniene. Instrumentul este confecţionat din bronz, cupru, aliaj de aur sau de argint şi chiar lemn, adesea încastrat cu pietre semipreţioase, decorat cu figura zeului medicinei. În prezent, Tumi este un simbol al norocului, atârnat pe pereţii locuinţelor ori purtat ca medalion, şi un simbol naţional pentru promovarea turismului din Peru.

Ghinda

Potrivit folclorului norvegian, fructul stejarului aduce noroc celui care îl poartă. Vikingii asociau stejarul cu Thor, zeul care a creat tunetul şi fulgerul, pentru care acest copac era unul sacru. Pe acest considerent, nordicii au început să îşi pună ghinde la ferestre, având convingerea că astfel, casele vor fi protejate de furia naturii, dezlănţuită prin intermediul fulgerelor lui Thor. Superstiţioşii de azi cred că păstrarea unei perechi de ghinde în buzunar îi protejează de durere şi boală.

Hamsa

Această amuletă reuneşte simbolistica cifrei cinci, a ochiului şi a mâinii, toate trei fiind simboluri universale, considerate ca având o anumită putere în ceea ce priveşte protecţia, în special împotriva deochiului. Hamsa sau Mâna Fatimei este simbolul protecţiei divine, un talisman care alungă forţelor răului şi care aduce bunătate, abundenţă, fertilitate, noroc si sănătate.

Vă mai recomandăm:

Cinci dintre cele mai spectaculoase biserici ale lumii. Lăcaşul care adăposteşte moaştele magilor de la Răsărit

Cum îşi exercita puterile Marţolea, personajul demonic al satelor sălăjene

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite