Se caută casă pentru Palatul Copiilor. Instituţia trebuie să iasă din sediul retrocedat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Copiilor Zalău FOTO Olimpia Man
Palatul Copiilor Zalău FOTO Olimpia Man

După aproape zece ani de tergiversări, personalul şi elevii de la Palatul Copiilor din Zalău au ajuns în situaţia de a se vedea nevoiţi să se mute, cât mai grabnic, în altă parte.

Imobilul în care funcţionează Palatul Copiilor a fost retrocedat urmaşilor vechilor proprietari printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, care, în urma unei acţiuni constatatoare începute în 1999, da decis că aceastaă clădire a fost preluată abuziv de către Statul Roman. Prin aceeaşi hotărâre, s-a dispus rectificarea Cărţii Funciare prin radierea dreptului de proprietate (asupra imobilului şi terenului aferent) a Statului Roman şi înscrierea dreptului de proprietate a vechilor proprietari.


Pentru că urmaşii noii proprietari nu au reuşit să se înţeleagă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei cu privire la condiţiile de retrocedare, în 2010 aceştia au deschis un proces la Tribunalul Sălaj. Cauza a fost soluţionată în septembrie 2012, instanţa sălăjeană stabilind că Inspectoratul Şcolar şi Palatul Copiilor Zalău trebui să plătească cu titlu de chirie pentru perioada 23 ianuarie 2003  - 31 august 2012 următoarele sume: pentru terenul în suprafaţă de 5324 metri pătraţi, suma de 1.390.600 lei şi 8.480 lei lunar până la predarea efectivă a imobilului; pentru clădirea veche suma de 181.200 lei şi 1.558 lei lunar până la predarea efectivă a construcţiei, iar pentru construcţiile noi făcute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei şi 4.169 lei lunar până la predarea efectivă a clădirilor. Hotărârea a afost atacată la Curtea de Apel Cluj, care s-a pronunţat, zilele trecute, în sensul că a redus semnificativ sumele de plătit stabilite de Tribunalul Sălaj. Astfel, instanţa clujeană obligă Inspectoratul Şcolar şi Palatul Copiilor să le plătească reclamanţilor despăgubiri pentru cădirea veche şi teren, pentru perioada mai 2004 - decembrie 2012, în sumă de 379.912 lei,  iar pentru clădirile noi, pentru lunile noiembrie 2012 - februarie 2013, suma de 40.936 lei.


Potrivit juristului Inspectoratului Şcolar, Viorica Jeler, decizia Curţii de Apel Cluj nu a fost comunicată, încă, oficial părţilor, însă cel mai probabil după comunicare ea va fi atacată de ambele părţi. „Este o decizie care nu convine la niciuna din părţi”, a declarat Viorica Jeler, precizând că mai mult ca sigur problema va fi tranşată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Pentru că orice zi în plus petrecută de Palatul Copiilor acolo înseamnă şi mai mulţi bani de dat, ca şi chirie, noilor proprietari ai imobilului, Inspectoratul Şcolar a decis să mute cât mai repede instituţia de acolo. „Pentru partea administrativă, avem spaţii în cadrul Inspectoratului Şcolar. Pentru partea de lucru cu copiii, am cerut sprijinul Primăriei şi al Consiliului Judeţean. Săptămâna aceasta vom discuta să vedem ce soluţii avem”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, Gheorghe Bancea.


Între timp, Palatul Copiilor şi-a restrâns activitatea în partea de clădire construită de Statul Român după naţionalizare şi a predat noului proprietar clădirea veche şi terenurile de tenis.
 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite