Proiect inedit pe Valea Barcăului: tabără de cusut ie pentru copiii din România şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii învaţă semnificaţia motivelor populare de pe ia românească FOTO Andreea Vilcovschi
Copiii învaţă semnificaţia motivelor populare de pe ia românească FOTO Andreea Vilcovschi

Timp de o săptămână, 16 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani învaţă pe meleaguri sălăjene cum să îşi coasă propriile ii, urmând datini străvechi.

16 copii din Chişinău, Molovata (Republica Moldova) şi Valcău de Jos (Sălaj, România) participă, începând de ieri şi până în 21 august, la Tabăra de cusut la pas mărunt, prima tabără de cusut ie din România. Sub atenta îndrumare a arhitectului Ioana Corduneanu, cea care a declanşant în România fenomenul redescoperirii şi folosirii simbolurilor vechi, după zeci de ani de uitare, şi în acordurile de chitară ale finalistului X Factor, Andrei Ioniţă, copiii vor deprinde tainele prieteniei şi coaserii semnelor vechi pe straie noi, neaoşe.

tabara de cusut ii pe valea barcaului

Timp de aproape o săptămână, Ioana Corduneanu susţine o serie de ateliere speciale, mobile, în cadrul cărora se combină cursurile intensive de cusut, cu excursii, joacă, proiecţii de filme şi poveşti. Potrivit organizatorilor, cursanţii vor coase la Centrul de Informare Turistica din Valcău de Jos, dar şi în incinta castrului roman de la Porolissum, la grădina botanică din Jibou, la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea de la Iaz, la Băile Boghiş, la Izvoarele Barcăului, sau la Şezătoarea Publică cu Cântec.

Ioana Corduneanu, cea care a declanşat în România fenomenul redescoperirii şi folosirii simbolurilor vechi şi coordonatoarea celei mai mari şezători online din lume, este însoţită de către Alina Zară Prunean, de la Mândra Chic, Alin Prunean, de la Fundaţia Agapis şi de primarul din Valcău de Jos, Ioan Roşan.

tabara de cusut ii pe valea barcaului

“Ideea unui astfel de eveniment s-a născut în 2015, când am fost la Festivalul la Mania din Republica Moldova, un festival al artelor născute din tradiţii. Suntem prieteni cu arhitectul Ioana Corduneanu de ani buni, o susţinem şi ne susţine în acţiunile de redescoperire, conservare şi promovare a simbolisticii româneşti autentice. În primăvară, Ioana a fost la Zalău, însoţită de Andrei Ioniţă, finalistul X Factor, şi am dezvoltat împreună această idee. I-am invitat să se implice alături de noi pentru a aduce laolaltă copii din Moldova şi copii din România şi de a face lucruri care ne unesc dintotdeauna, unul din ele fiind cusutul”, ne-a declarat Alin Prunean, unul dintre organizatori.

Demersul este un proiect Colţul Românesc al Fundaţiei pentru Educaţie şi Dezvoltare Locală Agapis Sălaj, realizat cu sprijinul Sănatate Dulce, Primăria Valcău de Jos, Mândra Chic, Semne Cusute, art salon molDeco din Chişinău şi Muzeul de Pânze şi Poveşti.
Tabăra este oferită gratuit copiilor, desfăşurată graţie voluntariatului celor implicaţi.

Vă mai recomandăm:

Parteneriat educaţional internaţional la Bădăcin. Peste 100 de tineri învaţă limba italiană în satul lui Iuliu Maniu

“Cultură’n şură” sau cum să transformi şurile de la ţară, în scene de teatru

O vacanţă altfel. Zeci de copii din Zalău au participat la Şcoala de vară Porolissum

Tabără de pictură la Iaz. 15 copii vor învăţa să picteze pe sticlă

Demonstraţie de bunătate în centrul Zalăului. Târg caritabil pentru copiii din centrele de plasament - FOTO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite