Pesta porcină dă liber la uciderea mistreţilor. Peste 1.000 de exemplare trebuie împuşcate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele trebuie ucise până la 1 septembrie FOTO Arhivă
Animalele trebuie ucise până la 1 septembrie FOTO Arhivă

Autorităţile trec la măsuri radicale pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane, mistreţii fiind consideraţi principala sursă de transmitere a acestei boli.

Circa 1.100 de mistreţi din cele nouă fonduri de vânătoare afectate de pesta porcină africană trebuie ucişi până în 1 septembrie, au anunţat reprezentanţii Prefecturii Sălaj. În ultimele cinci zile, conform centralizării Gărzii Forestiere Sălaj, au fost împuşcaţi 21 de mistreţi, acestora adăugându-li-se cele două exemplare găsite decedate - unul lovit de o maşină şi altul rănit la o acţiune de vânătoare anterioară.

Prin planul de măsuri adoptat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din 3 august a fost stabilită ca zonă afectată fondurile de vânătoare 30 Carastelec, 31 Lapiş, 27 Măgura, 22 Panic, 28 Chieşd, 26 Şamşud, 29 Huseni, 25 Cehu Silvaniei şi 20 Zalău. Planul de măsuri prevede că în fondurile de vânătoare din zona afectată se împuşcă toţi mistreţii, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire.

De la mistreţii împuşcaşi se recoltează probe ce sunt trimise pentru analize în vederea stabilirii infectării cu PPA, iar cadavrele se îngroapă în locuri avizate sanitar-veterinar şi de mediu, după ce sunt evaluate ca greutate şi alte caracteristici de către o comisie numită prin ordin al prefectului, în vederea acordării de despăgubiri.
În judeţul Sălaj a fost confirmate două focare de pestă porcină la mistreţ, unul în Măerişte, şi un altul în Panic.

Mai puteţi citi:

VIDEO Ministrul Daea, vizită neanunţată la Zalău. A dat indicaţii privind pesta porcină şi a făcut piaţa

Autorităţile, în alertă! Un nou caz de pestă porcină africană diagnosticată la un pui de mistreţ

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite