Pesta porcină africană loveşte din nou în Sălaj. 50 de animale dintr-o gospodărie au fost eutanasiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de animale din exploataţie au fost sacrificate pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane.

Un nou focar de pestă porcină africană a fost identificat în judeţul Sălaj, după ce trei animale dintr-o exploataţie din localitatea Meseşenii de Jos au decedat. Probele de organe de la cei trei porci au ieşit pozitive vineri, 31 mai, în urma examenelor de laborator, a anunţat Prefectura Sălaj.
Conform sursei citate, toate cele 50 de animale din respectiva gospodărie au fost sacrificate şi îngropate, iar exploataţia a fost dezinfectată în totalitate. De asemenea, autorităţile au plasat exploataţia sub supraveghere, au inventariat animalele, le-au examinat clinic şi au recoltat probe de sânge şi au întocmit ancheta epidemiologică cu stabilirea posibilei surse de infecţie.

Pentru a preveni introducerea virusului pestei porcine africane în exploataţiile non-profesionale în care se cresc porcine domestice, autorităţile fac următoarele recomandări:
- porcinele domestice din exploataţiile nonprofesionale trebuie deţinute în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porcine domestice;
- animalele sa nu fie hrănite cu resturi alimentare/lături ce conţin resturi de la carnea de porc gătită în familie;
- sa nu existe contact între porcii domestici şi orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vânaţi sau morţi;
- creşterea porcinelor domestice în spaţii neîngrădite şi neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreţi este strict interzisă;
- scroafele/vierii sa nu fie scoase/scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial, este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricţii.

La controalele în trafic efectuate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean, porci care se transportă fără fără documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificaţi se ucid pe loc.

Deţinătorii de porcine domestice din exploataţiile nonprofesionale au obligaţia să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternicit potrivit legii modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploataţiile limitrofe, numărul animalelor moarte, au mai precizat oficialii Prefecturii Sălaj.

Citiţi şi:

Sălaj: Autorităţile au închis un prim focar de pestă porcină africană

Despăgubiri pentru sălăjenii afectaţi de pestă porcină. Câţi bani primesc fermierii lăsaţi fără animale

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite