O bibliotecă neobişnuită, în Grădina Botanică din Jibou. Răsfăţ pentru minte şi simţuri: cărţile se citesc, obligatoriu, printre flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vor fi amenajate spaţii pentru citit în serele cu plante exotice
Vor fi amenajate spaţii pentru citit în serele cu plante exotice

„Citeşte şi dă mai departe“ este deviza unui demers prin care la Grădina Botanică „Vasile Fati“ din Jibou au ajuns peste 2.000 de cărţi ce vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor. „Adevărul“ vă spune povestea unei biblioteci neobişnuite.

O carte citită pe bancă, sub liliacul ce stă să înflorească, între rondourile care explodează în luna aprilie, în culorile a sute de specii de lalele ori în serele cu plante tropicale sau mediteraneene. Este răsfăţul de care pot avea parte vizitatorii Grădinii Botanice „Vasile Fati“ din Jibou, judeţul Sălaj, a doua ca mărime după grădina botanică din Iaşi. În holul de la intrarea în serele grădinii stau aşezate frumos pe rafturi peste 2.000 de cărţi, aduse aici de tinerii din Consiliul Judeţean al Elevilor Sălaj şi de Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu“.

„Sunt titluri chiar foarte bune, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Am optat pentru literatură de relaxare, pentru că ne-am gândit că este cea mai potrivită într-un astfel de loc“, ne explică Florica Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene, care s-a dus personal la Jibou pentru a duce cărţile.

Cărţile, bilete de intrare la concerte

Iniţiativa de a oferi vizitatorilor Grădinii Botanice din Jibou posibilitatea de a se relaxa prin lectură aparţine Consiliului Judeţean al Elevilor, care derulează din 2013 proiectul caritabil „Călătoria unei cărţi“. Pentru a aduna cărţile, elevii organizează concerte caritabile, la care îşi invită colegii, profesorii, prietenii şi pe toţi cei interesaţi, „biletul“ de intrare fiind o carte din biblioteca personală a fiecăruia, citită deja şi al cărei deţinător este dispus să o doneze spre a fi citită şi de alţii.

La cărţile donate de tineri s-au adăugat altele donate Bibliotecii Judeţene de cititorii care au considerat că, decât să le umple praful pe un raft, mai bine ajung undeva unde să fie citite şi de altcineva. „Promovăm ideea «citeşte şi dă mai departe». E o idee utilă şi care prinde foarte bine“, precizează Florica Pop.

Biblioteca de la Grădina Botanică din Jibou este a doua din judeţ la care au ajuns cărţile astfel adunate. Anul trecut, cărţile dobândite ca bilete la concerte sau din donaţii au ajuns într-un sat care nu avea bibliotecă, spune Denisa Matei, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Silvania“ Zalău şi preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Sălaj. „Iniţial, am vrut să mergem şi anul acesta pe ideea de anul trecut. Ne-am gândit, însă, că poate ar fi mai bine să fie într-un loc în care are acces la cărţi o comunitate mai mare. La Grădina Botanică din Jibou vin în fiecare an aproximativ 30.000 de vizitatori. Am ales Grădina Botanică şi pentru că, atunci când mergeam în vizită, vedeam persoane care, chiar şi când era frig, stăteau pe o bancă şi citeau un ziar. Ne-am gândit: de ce n-ar citi o carte?“, explică eleva demersul Consiliului pe care îl conduce.

Dacă la prima ediţie a proiectului „Drumul unei cărţi“ s-au implicat mai mult elevii şi liceele din judeţ, acum, la a doua ediţie, lor li s-au alăturat şi diverse persoane din judeţ şi chiar agenţi economici, care au dorit să se implice prin donarea unor cărţi. Mai mult, proiectul a scos în evidenţă că, în ciuda imaginii creionate în ultimii ani, tinerii apreciază cărţile şi lectura. „Spre surprinderea multora, lectura devine pentru mulţi colegi semnificativă. Au fost destul de mulţi cei care au preferat să cumpere o carte decât să renunţe la una din biblioteca proprie“, spune Denisa.

Spaţii pentru citit, şi în sere

Demersul tinerilor a fost primit cu entuziasm de conducerea Grădinii Botanice, care îşi face deja planuri cum să creeze condiţii cât mai bune pentru lectură. „Cât este timp frumos nu este o problemă, pentru că sunt spaţii exterioare suficiente pentru a permite lectura. Vrem, însă, ca acest lucru să fie posibil şi în sezonul rece, aşa că ne pregătim să amenajăm spaţii pentru citit şi în sere“, spune Cosmin Sicora, directorul grădinii.

Cum va funcţiona „biblioteca“

Potrivit lui Cosmin Sicora, accesul la cărţile donate de tineri şi de Biblioteca Judeţeană va fi liber, în sensul că nu va sta acolo cineva care să ţină evidenţa celor care îşi iau cărţi. „Pur şi simplu, cine îşi doreşte o carte o ia de pe raft. Ne bazăm pe buna credinţă a vizitatorilor noştri şi sperăm că vor aduce cărţile înapoi. Luăm în calcul şi varianta de a da posibilitatea să aducă, la schimb, altă carte. Cert este că nu vrem să punem presiune pe vizitatori. Vom face, eventual, un registru pentru a-i ajuta să găsească mai uşor cărţile“, spune directorul.

Loc de joacă pentru copii

Noua bibliotecă se potriveşte numai bine cu o altă noutate pregătită de conducerea grădinii: un spaţiu de joacă pentru copii, ce va fi amenajat în această perioadă în zona rozariului. „Părinţii vor putea sta pe bancă şi să citească o carte, în timp ce copiii se joacă“, explică Sicora. Chiar dacă biblioteca este deja amenajată, tinerii programează o deschidere oficială, după Paşte, când vor să organizeze acolo un spectacol, prin care să atragă atenţia asupra noului spaţiu. Evenimentul va avea loc duminică, 19 aprilie, şi va include un recital susţinut de elevii Liceului de Artă „Ioan Sima“ din Zalău şi un moment folcloric oferit de Ansamblul „Cununa“ al Clubului Copiilor Jibou.

Grădina cu cele mai multe specii de plante

gradina botanica jibou

Grădina Botanică de la Jibou se întinde pe 27 de hectare şi este a doua, ca mărime, din ţară, după cea de la Iaşi (aproximativ 100 de hectare). Ca şi varietate a speciilor, este pe primul loc în România. Printre plantele găzduite la Jibou se numără şi specii rare, cum este Amorphophallus rivieri, numită şi planta-cadavru (după mirosul pestilenţial pe care îl emană), care a înflorit anul acesta pentru prima oară. Pe lângă serele cu plante tropicale şi mediteraneene, grădina de la Jibou are şi o ofertă exterioară diversificată: de la curtea interioară, care se umple în fiecare primăvară de lalele şi panseluţe, iar mai apoi de trandafiri, la grădina japoneză din spatele serelor, cu pagode şi terase şi cu celebrul vulcan Fuji, reconstituit în miniatură acolo. Pentru familiile cu copii a fost amenajat şi un acvariu interior, unde trăiesc peşti piranha şi alte specii spectaculoase: porcul de mare cu ţepi, peştii „chirurgi“, nisetrul, păstruga, rechinii de apă dulce, peşti „neon“, peşti „fluture birjar“, peşti „clovn“ şi peşti „înger“. Un alt loc de atracţie pentru copii este mini-grădina zoologică, unde pot fi văzuţi mistreţi, cerbi şi căprioare.
 

Vă mai recomandăm:

Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Sălaj: aventura pe două roţi care te duce prin cele mai spectaculoase locuri din judeţ

FOTO Din Casa Birăiţii către Capul Horn. Aventura globetrotter-ului Mirel Magop, care va străbate lumea în costum popular românesc

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici

Misterele Sălajului. Locurile care îţi dau fiori sau îţi pun imaginaţia la încercare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite