Lucruri esenţiale pe care trebuie să le ştii dacă vrei să pescuieşti la copcă - atenţionările specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grosimea gheţii trebuie verificată cu mare atenţie FOTO Arhivă
Grosimea gheţii trebuie verificată cu mare atenţie FOTO Arhivă

Pentru pescarii pasionaţi, temperaturile foarte scăzute nu sunt un motiv pentru ca să-şi "pună în cui" undiţa. Totuşi, nerespectarea unor reguli importante poate transforma o partidă de pescuit la copcă, într-o tragedie.

În timp ce unii pescari numără zilele ce ne despart de primăvară, pentru a se putea reîntoarce pe baltă, alţii nu renunţă nici în sezonul rece la pasiunea lor. Chiar dacă nu prind nimic, măcar se menţin în formă pentru noul sezon.

Pescuitul la copcă nu necesită un echipament pretenţios: două-trei lansete sau undiţe scurte, ceva momeală, o freză pentru gheaţă şi ceai fierbinte, ne spune un pescar sălăjean. De asemenea, este foarte importat să fie luate câteva măsuri de siguranţă: îmbrăcăminte groasă, bocanci cu talpă izolatoare, peste care se pot pune colţari, care să împiedice alunecarea pe gheaţă şi nişte ţăruşi speciali, în cazul în care gheaţa se sparge, iar pescarul cade în apă.

Autorităţile şi pescarii cu experienţă trag, însă, un semnal de alarmă cu privire la pericolele care stau în spatele acestei activităţi. Tocmai de aceea, înainte de orice, trebuie verificată cu atenţie grosimea şi starea gheţii, luând în calcul o serie de detalii extrem de importante: gheaţa nu se formează într-un strat uniform, de cele mai multe ori fiind mai subţire în apropierea malului şi în locurile unde există curenţi; gheaţa nou formată, semitransparentă, este mai rezistentă decat cea veche, de culoare albă, grosimea minimă, care permite accesul în siguranţă, este de 10 cm pentru gheaţa nou formată şi de 20 cm pentru gheaţa mai veche, în timp ce zăpada căzută peste gheaţă reduce simţitor rezistenţa acesteia şi încetineşte procesul de îngheţare.

Alegerea locului de pescuit se poate face cu sonarul, un dispozitiv de destinat descoperirii şi determinării de la suprafaţă a poziţiei obiectelor aflate sub apă. Copca se realizează fie cu uneltele clasice, de genul toporului şi daltei, fie cu frezele speciale, manuale sau electrice.

"Variaţiile de temperatură din această perioadă reprezintă  un factor de risc major care poate conduce la diminuarea grosimii, fisurarea şi chiar cedarea  podului de gheaţã existent pe lacurile de acumulare şi pe cursurile de apă din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj", avertizează specialiştii instituţiei. Întrucât stratul de gheaţă de pe cele două acumulări aflate în administrarea SGA Sălaj - de la Vîrşolţ şi de la Sălăţig - nu oferă condiţii de siguranţă, amatorii de pescuit la copcă sunt sfătuiţi să dea dovadă de maximă prudenţă şi să evite practicarea acestei activităţi.

Vă mai recomandăm:

Coşurile de fum pot provoca tragedii. Cum să-ţi fereşti locuinţa de incendii - sfaturi de la pompieri

Atenţie la trichineloză! Nu vă puneţi în pericol sănătatea consumând carne de porc neverificată la veterinar

Zece greşeli comune: ce este „sunetul mării“ pe care îl auzim în scoică şi de ce urlă lupii la lună

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite