Horea Bogdan Mureşan - Are matematica la degetul mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă, modest din fire, nu se consideră un talent înnăscut în ale matematicii, Horea este unul dintre cei mai buni elevi la această disciplină din judeţ.

A fost singurul elev din Sălaj care a obţinut ieri punctajul maxim la evaluarea care a încheiat ediţia a IV-a a Taberei de matematică de la Colegiul Naţional „Silvania“.

Chiar dacă priceperea sa la matematică este evidentă, fie şi numai prin prisma premiilor pe care le obţine în fiecare an la concursurile la care participă, Horea spune că performanţele sale se datorează, în primul rând, muncii, nu talentului.

„Plăcerea de a face matematică am moştenit-o de la tatăl meu, care este inginer electrotehnist. Probabil e vorba de ceva genetic. Dar pentru a fi cu adevărat bun la această disciplină, trebuie să munceşti foarte mult. Iar eu muncesc în fiecare zi cel puţin trei ore la matematică, iar în vacanţă, şi mai mult“, explică adolescentul. Iar asta se vede, spune profesorul său, Ioan Jecan, care vede în Horea o îmbinare perfectă între talent şi seriozitate.

„Nu mă consider tocilar“

Chiar dacă învaţă mai tot timpul, Horea nu se consideră un tocilar. „Mă consider doar un om pasionat de matematică. Sper că şi colegii mei cred asta“, spune el.

Despre sistemul de învăţământ românesc şi felul în care acesta stimulează performanţa, indiferent în ce domeniu, matematicianul are o părere evidentă. „Este greu. Pentru că trebuie să fii pregătit la toate materiile, nu doar la cele pe care vrei tu să îţi construieşti cariera. Ar fi foarte bine dacă am fi lăsaţi mai moale la celelalte discipline“.

Medaliat cu bronz în Filipine

Horea nu se impune doar în competiţiile de matematică din ţară, ci şi în străinătate. După ce, din clasa a V-a, a luat în fiecare an premii sau menţiuni la olimpiadă – faza judeţeană şi naţională, anul trecut el şi-a demonstrat capacitatea şi la nivel internaţional. A participat, în cadrul unui lor format din cei mai buni matematicieni din ţară la Asia Inter-Cities Teenagers Mathematics Olympiad (AITMO), de unde s-a întors cu două medalii de bronz, una la individual şi alta în concursul pe echipe. Horea admite că matematica nu este simplă, dar spune că este foarte utilă. „Te ajută în toate. În primul rând, dobândeşti o gândire logică. Apoi, pe mine, spre exemplu, pentru că îmi place şi informatica, mă ajută foarte mult şi la această disciplină. Pentru că modul matematic de abordare a unor probleme de informatică ajută foarte mult la rezolvarea lor“, mai spune liceanul.

Ce-i place

Pe lângă matematică, Horea spune că îi place mult să citească romane de aventură – „Jules Vernes poate mai mult ca alţii“, mărturiseşte el. Îi place şi să joace baschet cu prietenii şi, pentru că este un tip calculat, joacă bine şi cu plăcere şi şah.

Ce nu-i place

Deşi găseşte cu dificultate lucruri care să nu-i placă, matematicianul spune, totuşi, că nu prea adoră compunerile pe care trebuie să le facă pentru orele de limba şi literatura română. „Pur şi simplu nu mă pricep“, se plânge el. Nu-i plac nici oamenii egoişti şi încrezuţi, care-i tratează cu superioritate pe alţii.
Întrebări şi răspunsuri

Ce facultate vrei să urmezi?

După terminarea liceului, vreau să studiez în străinătate, ceva în domeniul programării informatice. Nu m-am decis încă în privinţa universităţii, nici măcar în privinţa unei ţări. Ştiu doar că undeva în Vest.

Te vei întoarce în ţară după terminarea facultăţii?

Nu ştiu dacă după terminarea facultăţii mă mai întorc. De fapt mai mult ca sigur că, dacă voi reuşi, voi încerca să-mi construiesc o carieră în străinătate.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite