FOTO Ştiinţa a coborât în stradă la Zalău. Cei mai inventivi elevi - premiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Ştiinţei de la Zalău şi-a desemnat sâmbătă, 16 mai, câştigătorii. Elevi din Cluj, Mureş, Tulcea, Vâlcea şi, bineînţeles, Sălaj, au concurat pentru premiile puse în joc de organizatori.

Peste 600 de elevi din 32 de unităţi de învăţământ şi palate ale copiilor din judeţele Cluj, Mureş, Tulcea, Vâlcea şi Sălaj au demonstrat sâmbătă, 16 mai, la Zalău, că ştiinţa poate fi şi distractivă, dar, mai ales că ea poate fi înţeleasă şi transpusă în practică. Festivalul Naţional al Ştiinţei, eveniment ajuns la a VIII-a ediţie care îşi propune să aducă ştiinţa în stradă, adică să o facă mai accesibilă publicului larg, a reunit, şi de această dată, sute de lucrări ingenioase ale celor mai inventivi elevi din judeţele participante.


Organizatorii - Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, împreună cu partenerii şi sponsorii - Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria şi Consiliul Local Zalău, Casa Corpului Didactic, TenarisSilcotub şi Hanna Instruments, i-au premiat pe cei mai buni concurenţi, pe mai multe secţiuni.


Astfel, la secţiunea de postere liceu, locul I i-a revenit Andreei Pop, de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, cu lucrarea „Roboţelul luminos”. Pe locul al II-lea s-a clasat Ovidiu Riţco, de la Liceul Teoretic„Grigore Moisil” Tulcea, cu lucrarea „Sistemul energetic”, iar pe III s-a clasat Cristina Abrudan, de la Colegiul Naţional ”Silvania” Zalău, cu lucrarea „Ordinarul transformat în extraordinar”. La gimnaziu, premiul I a revenit echipajului format din Tania Sălăjean şi Denisa Iepure, eleve la Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, pe II a fost Alina Damşa, de la aceeaşi şcoală, iar pe III, Sonia Crişan şi Ana- Alexia Ciurean, de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău.


La secţiunea creativitate - inventivitate liceu, locul I a fost adjudecat de Marian Stoica, reprezentantul Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea, care a realizat un braţ robotic acţionat de o mănuşă. Pe locul II s-a clasat echipajul format din Dan Hăşmăşan şi Sebastian Ţicuş, elevi la Colegiul Tehnic„A.P.I.” Zalău, cu robotul - liliac, iar pe III - Andrei Marian, reprezentantul Palatului Copiilor Zalău, cu un navomodel de viteză. La gimnaziu, primul a fost Darius Crişan, elev la Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, cu „Micul fermier”, al doilea - echipajul format din Daniel Dan şi Mihai Costina de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, cu „Braţul mecanic”, iar al treilea - echipajul Alexandru Cătană -Alexandru Pădurean de la Şcoala Gimnazială „Vasile Breban” Crişeni.


Secţiunea de aplicabilitate - liceu a fost câştigată de Răzvan Smadu şi Mihai Mecu, reprezentanţii Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea, cu proiectul „Sistem energetic multifuncţional”. Premiul al II-lea a revenit unui echipaj format din mai mulţi elevi de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida (Blaga B, Gherman F, Groza P, Miclea B, Milonean, Rezmiveş), cu „Instalaţie de sablare”, iar premiul al III-lea a fost câştigat de Alexandra Oros şi Georgiana Stanciu de la CNS, cu „Plămân artificial”. La gimnaziu, pe prima poziţie s-a clasat Răzvan Bolundut, de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj Napoca, cu lucrarea „Creionul bec”. Pe locul II a fost desemnat Ionuţ Marineaţă, de la Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, cu lucrarea „Aplicaţii module ardvino pe automobil”, iar pe III - Daniela Todoruţiu, de la Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, cu „Centrifuga”.


La secţiunea micii inventatori, locul I a fost câştigat de Luca Maxim şi Mara Zah  de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, cu lucrarea „Apa plimbăreaţă”. Pe locul al II-lea s-a clasat echipajul  Răzvan Jula - Alexandra Mureşan de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, cu „Lampa chimică”, iar pe al III-lea, Mihaly Zsolt de la Palatul Copiilor Zalău, cu ”Jucării eco”.


Secţiunea de scenete cu conţinut ştiinţific a fost câştigată de Stoica Ioana, Lupuţ Bogdan, Mureşan Camelia - de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Horoatu Crasnei, cu sceneta ”Bonul fiscal”.


Au fost acordate şi trei premii speciale - Trofeul festivalului - pe niveluri de vârstă. Astfel, la clasele I - IV, trofeul i-a revenit lui Marc Veresezan de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, care a participat în concurs cu lucrarea „4 iluzii optice uimitoare”. La clasele V-VIII, trofeul a fost câştigat de Fazacas Denis de la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, cu „Aparat electrolizor pentru obţinerea apei alcaline-acide”, iar la clasele IX-XII, trofeul a fost adjudecat de echipakil format din Kaiser Robert şi Vlad Sîngeorzan de la Palatul Copiilor Târgu Mureş, cu o imprimantă 3D.

Vă mai recomandăm:

Un elev din Sălaj, campion la tenis şi olimpic, a publicat o culegere de teste de Geografie: „Mă plictiseam într-o seară şi am vrut să văd dacă sunt în stare“

Ei sunt elevii cu care ne mândrim: olimpicii care au câştigat premii la naţională

Măsură anti-chiul: elevii vor să meargă la şcoală gratis cu autobuzul

O bibliotecă neobişnuită, în Grădina Botanică din Jibou. Răsfăţ pentru minte şi simţuri: cărţile se citesc, obligatoriu, printre flori

E posibil în România: medaliat cu aur internaţional la filosofie, fără să fi studiat materia la şcoală


 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite