FOTO Ce mai inventează copiii de astăzi: microfoane - spion, sănii care merg vara şi dispozitive de alungat şobolanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microfonul - spion al elevilor de la Liceul Tehnologic "Liviu Rebreanu" din Hida FOTO Olimpia Man
Microfonul - spion al elevilor de la Liceul Tehnologic "Liviu Rebreanu" din Hida FOTO Olimpia Man

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ştiinţei de la Zalău a demonstrat, încă o dată, cât de ingenioşi pot fi copiii atunci când vor şi atunci când sunt stimulaţi corespunzător. Iar pentru ediţiile viitoare stimulii sunt şi mai puternici, unul dintre sponsorii festivalului anunţând că elevii care vor fi premianţi la trei ediţii vor primi, ca bonus, suma premiilor de la cele trei ediţii.

Cei mai inventivi şi mai creativi elevi din Sălaj, dar şi din alte judeţe din ţară, s-au întrecut astăzi la Zalău în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Ştiinţei, eveniment organizat de Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" şi Inspectoratul Şcolar. În ciuda ploii ce a căzut aproape pe tot parcusul festivalului, cei 500 de elevi înscrişi în competiţie, reprezentând 24 de unităţi de învăţământ din Sălaj, Bihor, Mureş şi Gorj, au făcut demonstraţii cu invenţiile şi experimentele lor, multe dintre ele cu largă aplicabilitate practică.


Printre cele mai spectaculoase proiecte realizate de copii am remarcat, la festival, microfonul - spion wireless, gândit şi făcut de Andrei Câmpean, Claudiu Pop, Andreea Pintea, Bogdan Pop şi Andreea Pop, toţi elevi ai Liceului Tehnologic "Liviu Rebreanu" din localitatea sălăjeană Hida. În termen tehnici, de neînţeles pentru muritorul de rând, inventatorii ne explică, calm, cum cu ajutorul unei antene (a se citi sârmă), a unui generator (o baterie de ceas), a unui condensator şi a unei bobine, poţi obţine unde electromagnetice care se propagă cu viteza luminii. Raza până la care microfonul, pe care îl poţi "planta" atunci când vrei să tragi cu urechea la cineva fără să îţi fie simţită prezenţa în zonă, este de aproximativ 200 de metri, fapt, de altfel, demonstrat, pentru noi, la liceenii de la Hida.


Chiar dacă o astfel de invenţie, făcută de elevi, de duce imediat cu gândul la o metodă de copiat (mai cu seamă că se apropie examenul de bacalaureat), inventatorii noştri spun că intenţiile lor vizavi de microfonul - spion sunt cât se poate de... nobile, fără nicio legătură cu practicile neortodoxe, cum este copiatul.
Că invenţia elevilor de la Hida este una demnă de lua în seamă o demonstrează şi faptul că microfonul lor a fost remarcat şi de comisia festivalului, răsplătindu-i pe elevi cu premiul I la secţiunea de aplicabilitate liceu, dar şi de compania Tenaris, care şi-a trimis, în premieră pentru acest festival, reprezentanţii pentru a-i selecta şi premia pe cei mai inventivi elevi. Proiectul de la Hida a primit un premiu special de la compania multinaţională.


Un alt proiect inedit, care a şi luat trofeul festivalului la liceu, este cel al cercului de electronică de la Palatul Copiilor din Târgu Mureş,  elevii de aici realizând un aparat de alungat rozătoarele mari. Profesorul Horea Graur, conducătorul cercului, ne explică modul de construcţie şi funcţionare a aparatului: o maşină de tuns, pusă într-un cilindru metalic închis etanş, acţionată intermitent de un dispozitiv electronic cu consum căzut şi cu un sistem de protecţie special, care detectează eventuala suprasolicitare ori defectare a maşinii. Profesorul spune că vibraţiile produse în cilindru de maşina de tuns îi deranjează pe şobolani, care se îndepărtează imediat.


Şi elevii de la Clubul Copiilor Jibou au venit la festival cu creaţii inedite. Aşa este, spre exemplu, sania adaptată să fie folosită vara.


Iată şi câştigătorii tuturor secţiunilor festivalului:


La secţiunea postere gimnaziu, locul I a revenit unei eleve de la Şcoala Horoatu Crasnei, iar la liceu, unei eleve de la Liceul de Artă "Ioan Sima". Şcolii "Mihai Eminescu" i-a revenit premiul I la secţiunea micii inventatori, iar Liceul de Artă "Ioan Sima" şi-a adjudecat titlul la aplicabilitate - gimnaziu. La inventivitate gimnaziu a câştigat Şcoala "Silvania" Şimleu ilvaniei, Iar la inventivitate - liceu, Colegiul Naţional "Silvania" din Zalău. Premiul I la secţiunea de aplicabilitate - liceu a fost câştigat de elevii de la Hida.
Au fost acordate şi trei trofee ale festivalului, pe nivele de studii: primar - un elev de la Şcoala "Mihai Eminescu", gimanziu - doi elevi de la "Porolissum", şi liceu - Palatul Copiilor Târgu Mureş, cu aparatul de alungat rozătoarele.


Premiile au fost asigurate de Consiliul Judeţean Sălaj, care a oferit câte 50 de lei elevilor care au obţinut menţiune, 60 de lei - celor cu premiul al III-lea, 70 de lei - pentru premiul al II-lea, 80 de lei, pentru premiul I, şi câte 100 de lei pentru cele trei trofee ale festivalului. Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean, a lansat, astăzi, şi o provocare pentru premianţi: să păstreze plicul în are au primit banii anul acesta, iar dacă vor fi premiaţi şi la următoarele două ediţii, în 2015 vor primi, pe lângă premiul cuvenit atunci, şi un bonus constând în suma premiilor primite acum, anul viitor şi peste doi ani.

Citeşte şi De la un liceu din Şimleu, direct în Parlament!

Cine ne reprezintă la Olimpiada Internaţională de limba română

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite