Cum îşi propun autorităţile să atragă turişti la Castrul Roman de la Porolissum: reconstituiri 3D, machete virtuale şi ziduri din plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castrul de la Porolissum este cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane FOTO Arhivă
Castrul de la Porolissum este cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane FOTO Arhivă

Pentru a promova complexul arheologic, autorităţile judeţene au lansat o aplicaţie mobilă ce permite o incursiune virtuală printre vestigii şi au organizat în zonă festivaluri şi competiţii sportive.

Consiliul Judeţean Sălaj va încheia un acord de cooperare cu Academia Română - Filiala Cluj-Napoca - Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Centrul de Cercetări Biologice Jibou, în vederea identificării şi implementării de soluţii inovative pentru valorizarea turistică a Complexului Arheologic. Acordul va fi semnat pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire prin act adiţional.
"Soluţiile inovative reprezintă în contextul legislaţiei interne şi internaţionale actuale, precum şi a tratatelor internaţionale privind conservarea şi restaurarea monumentelor, singura soluţie de valorizare turistică a sitului arheologic Porolissum-Moigrad", spun reprezentanţii administraţiei judeţene.

Decizia vine în urma discuţiilor purtate cu mai mulţi specialişti în domeniu care au recomandat o cercetare cât mai puţin invazivă a castrului. "În contextul demersurilor de înscriere a limesului dacic pe lista de aşteptare UNESCO, suntem în acest moment în situaţia de a renunţa la soluţiile tradiţionale de restaurare, care, pe lângă faptul că sunt invazive şi costisitoare, devin din ce în ce mai criticate şi neacceptate de specialişti", arată sursa citată.
În aceste condiţii, singura soluţie identificată o reprezintă tehnologia modernă, care se va traduce în restaurare virtuală 3D, pentru obiective cum ar fi basilica şi forumul, realizarea unei machete virtuale a întregului sit, precum şi "reconstituiri volumetrice" din plantele existente în sit, care să sugereze clădiri, ziduri şi grădini şi care să transforme zona într-un parc arheologic. În plus, susţin oficialii, va fi valorificat şi imensul potenţial peisagistic al zonei.

Peste 6.600 de vizitatori

"Turiştilor trebuie să le oferim de fiecare dată ceva nou, inclusiv tehnologie modernă, altfel riscăm ca situl să fie vizitat de un grup pasionat şi atât", ne-a declarat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, care speră ca prin acest demers, numărul celor care vin la Porolissum să crească.

Aceasta nu este primul proiect prin care administraţia judeţeană vrea să promoveze Complexul Arheologic de la Porolissum. În vara anului trecut, a fost lansată o aplicaţie mobilă ce permite o incursiune virtuală printre principalele vestigii din zonă; de asemenea, au fost organizate evenimente precum Porolissum Fest, Turneul Dacika sau competiţii de ciclism.

Potrivit CJ Sălaj, în primele 11 luni din 2018 au fost vândute 6.656 de bilete, din care 133 pentru grupuri, suma astfel încasată depăşind 42.000 de lei.

Cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane

Castrul de la Porolissum, cel mai nordic punct de aparare al Daciei Romane, se află în comuna Mirşid, judeţul Sălaj, şi este unul dintre cele mai mari situri arheologice din România. A fost înfiinţat în anul 106 d.Hr., de către împaratul roman Traian, pentru a apăra principalul loc de trecere dinspre Munţii Meseş spre Dacia Porolissensis. Construcţia iniţială, din lemn, cu fundaţii de piatră, găzduia aprozimativ 5.000 de soldati, pentru ca mai tarziu, fortificaţia să fie mărită şi reconstruită din piatră, cu ziduri, valuri şi şanturi de apărare, dar şi mai multe castre mici. În timpul împaratului Septimiu Severus, oraşul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducătorilor şi negustorilor posibilitatea să lucreze independent. Plecarea romanilor a avut loc în anul 271 d.Ch, însă, conform dovezilor istorice păstrate, Complexul Arheologic "Porolissum" a continuat să fie locuit timp de mai multe secole de la data plecării.

Vă mai recomandăm:

Judeţul cu şase castre propuse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Unul dintre monumente a fost restaurat necorespunzător

FOTO În excursie la Castrul Roman de la Porolissum. Cât costă o vizită la cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite