Cum a scăpat de închisoare un administrator care a furat din banii şcolii. Prima instanţă l-a trimis 4 ani după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima instanţă l-a trimis în detenţie pentru patru ani FOTO Arhivă
Prima instanţă l-a trimis în detenţie pentru patru ani FOTO Arhivă

Condamnat de prima instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de delapidare, un fost primar sălăjean s-a bucurat de clemenţa magistraţilor care au judecat apelul, care i-au aplicat o pedeapsă cu suspendare.

Dorel Fogădăuan, fost primar al comunei Românaşi, judeţul Sălaj, în mandatul 2004-2008, şi mai apoi adminisrator al Şcolii Gimnaziale din comună, a fost condamnat definitiv, la finalul anului trecut, la capătul unui proces ce a durat mai bine de patru ani.

Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, în calitate de administrator al Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Românaşi şi persoană împuternicită pentru a scoate bani din trezorerie, în colaborare cu administratorul financiar, în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2012, în repetate rânduri, a scos diferite sume de bani de la Trezoreria municipiului Zalău, în baza filelor cec completate de către inculpată. Banii astfel obţinuţi au fost folosiţi în interesul personal al inculpaţilor, fără a aduce documente justificative sau au fost depuse documente justificative care nu au fost aprobate de directorul şcolii, cauzând un prejudiciu total de 49.250,63 lei. Neregulile au ieşit la iveală în urma auditului financiar realizat de către reprezentanţii Curţii de Conturi.

Colecţie de condamnări

În primăvara lui 2019, Judecătoria Jibou l-a găsit vinovat de delapidare pe Fogădăuan şi i-a aplicat o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare în regim de detenţie, întrucât acesta avea la activ alte două condamnări cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de corupţie, fiecare de câte trei ani cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani, ambele din 2015. De asemenea, el a fost obligat, să achite unităţii de învăţământ daune materiale de aproape 24.000 de lei. "Având în vedere antecedentele penale ale inculpatului, că acesta a comis infracţiuni de abuz în serviciu asimilate infracţiunilor de corupţie când era Primar al comunei Românaşi, urmărindu-şi propriile interese materiale în defavoarea intereselor comunităţii, că a continuat în activitatea infracţională sustrăgând bani din patrimoniul Şcolii din aceeaşi comună în care a fost primar, periclitând viitorul copiilor, că nu a recunoscut niciuna dintre faptele penale de care a fost acuzat până în prezent, nu şi-a asumat răspunderea pentru niciuna dintre fapte comise, instanţa consideră că inculpatului nu i se poate atrage atenţia asupra periculozităţii faptelor sale prin aplicare pedepsei care să nu fie urmată de executarea efectivă, prin urmare pedeapsa de 4 ani închisoare urmează a fi executată în regim de detenţie", a apreciat prima instanţă.

Apel cu noroc

Bărbatul a atacat sentinţa cu apel, iar demersul s-a dovedit a fi unul inspirat, întrucât instanţa superioară - Curtea de Apel Cluj - nu a considerat că se impune trimiterea lui după gratii. "În urma examinării şi coroborării probelor scrise şi testimoniale ale cauzei rezultă fără dubiu că apelantul se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de delapidare", se arată în motivarea Curţii. În schimb, magistraţii clujeni au luat în calcul cei 64 de ani ai inculpatului, dar şi faptul că a recuperat o parte din prejudiciul cauzat şcolii, motiv pentru care au apreciat că "se impune redozarea pedepsei şi schimbarea modului de executare al acesteia, aplicate de instanţa de fond, stabilindu-se o sancţiune de 3 ani închisoare care se apreciază ca fiind suficientă pentru resocializarea pozitivă a apelantului, neexistând temeiuri pentru a fi recunoscute în favoarea acestuia de circumstanţe atenuante (...) În speţă, Judecătoria Jibou a aplicat o pedeapsă şi o modalitate de executare a acesteia netemeinică, raportat la vârsta inculpatului, circumstanţele personale ale acestuia şi a celor reale referitoare la faptă. Astfel, în privinţa inculpatului nu se poate ignora că este încadrat în muncă, este în vârstă de 64 ani, regretând săvârşirea infracţiunii".

Ca urmare, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Dorel Fogădăuan la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de şase ani. Cum unitatea de învăţământ nu s-a constituit parte civilă în cauză, instanţa a înlăturat dispoziţia judecătorilor jibouani prin care Fogădăuan şi celălalt inculpat din dosar au fost obligaţi la plata daunelor materiale.

Citiţi şi:

Preţul plătit de o poştăriţă care şi-a însuşit banii încasaţi la ghişeu. Cum s-a încheiat procesul în care a fost acuzată de delapidare

Lovitură de graţie dată procurorilor: Inculpaţii acuzaţi de furtul a mii de litri de motorină de la CFR, achitaţi definitiv

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite