Centrul medical al doctorului Ioan Puşcaş va fi închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul reputatului doctor Ioan Puşcaş s-ar putea închide în  cel mult o lună
Centrul reputatului doctor Ioan Puşcaş s-ar putea închide în cel mult o lună

Munca de o viaţă a doctorului Ioan Puşcaş, celebru în toată lumea pentru produsele inventate de el, va fi anulată pentru economii la buget.Din spirit de economie în vremuri de criză, Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală din Şimleu Silvaniei va fi închis. Ioan Puşcaş, fondatorul şi conducătorul centrului, spune că instituţia sa nu ar trebui considerată spital.

Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală din Şimleu Silvaniei a luat fiinţă, aşa cum este el acum, în aprilie 1990, printr-o hotărâre de guvern. Însă el a funcţionat în diferite locuri şi sub diferite forme încă din 1965, găzduind o activitate de cercetare care a adus Şimleului şi, implicit, judeţului Sălaj, recunoaştere internaţională.


„Nu ne putem permite două spitale“

În luna iulie a acestui an, unităţile medicale au trecut din subordinea ministerului Sănătăţii în cea a administraţiilor locale. Primarul din Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, s-a ferit să dea un răspuns clar, afirmând că o decizie clară va fi luată abia la începutul lunii decembrie. El spune că, dacă închiderea se va produce în cursul acestui an, va putea păstra numărul de paturi ale centrului în cadrul Spitalului Municipal, însă dacă se va aştepta până la anul viitor, această oportunitate se va pierde. „În acest moment, facem o analiză economică să vedem dacă putem menţine ambele spitale. Însă nici un oraş cum este Şimleul, cu 16.000 de locuitori, nu are două spitale. Închiderea centrului nu va presupune şi renunţarea la personal. Însă aşa cum stau lucrurile acum, Primăria Şimleu nu-şi poate permite să întreţină ambele spitale“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, primarul oraşului Şimleu Silvaniei.


Din 180 de paturi, doar 40
Până în anul 1993, Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală a funcţionat cu 180 de paturi. În anul respectiv, premierul de atunci, Adrian Năstase, a redus numărul de paturi cu mai mult de 50 la sută. „În urmă cu două luni, ministerul Sănătăţii a mai redus cu încă 50 la sută numărul de paturi, ajungând la 40, din care jumătate sunt la secţia Gastroenterologie, iar cealaltă jumătate la Interne“, a declarat medicul.
 
Doctorul Ioan Puşcaş este Doctor Honoris Causa şi membru al Academiei de Ştiinţă a Statelor Unite ale Americii. Activitatea sa de cercetare în domeniul gastroenterologiei este cunoscută şi apreciată la nivel internaţional, fiind invitat la toate conferinţele şi manifestările ştiinţifice internaţionale. El a fost propus pentru premiul Nobel pentru medicină alături de Nicolae Paulescu (părintele insulinei) şi George Emil Palade (a descoperit prezenţa ribozomilor în celulă).

„Nu suntem spital, ci un centru de cercetare“
Doctorul Ioan Puşcaş este împotriva măsurii de închidere a centrului de la Şimleu Silvaniei. „Noi nu suntem spital. Suntem centru de cercetare, cuplat cu asistenţă medicală pentru cercetare. Greşeala lor este că ne consideră spital. O ţară care nu are grijă de cercetare nu are viitor. Sper, totuşi, că lucrurile se vor normaliza“, spune Ioan Puşcaş.

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite