Cea mai dură cursă din istoria maratonului. Cum s-a încheiat întrecerea în care mulţi sportivi au fost la un pas de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hicks a trecu linia de sosire susţinut de membrii echipei sale FOTO en.wikipedia.org
Hicks a trecu linia de sosire susţinut de membrii echipei sale FOTO en.wikipedia.org

Maratonul este unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul Jocurilor Olimpice, care are loc, conform tradiţiei, în ultima zi a competiţiei, chiar înainte de ceremonia de închidere. Întrecerile de azi par a fi floare la ureche pe lângă cursa din 1904, când mai mulţi sportivi au fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Mai puţin de jumătate dintre concurenţi au trecut linia de finiş.

Desfăşurate în St. Louis, SUA, Jocurile Olimpice din 1904 au inclus doar a treia parte din probele ce au loc în zilele noastre. Mai mult, din cauza dificultăţilor de transport şi a tensiunilor cauzate de războiul ruso-japonez, au concurat doar 62 de sportivi din lume, comparativ cu cei peste 11.000 care au participat la Rio în 2016.

Din motive necunoscute, organizatorii au considerat că maratonul ar trebui să aibă loc după-amiaza, iar nu dimineaţa, ceea ce a presupus că sportivii au alergat la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Singura sursă de apă era pe la kilometrul 18.

Traseul era format în întregime din drumuri de pământ, iar maşinile şi caii care îi însolţeau pe atleţi provocau nori de praf extrem de supărători pentru alergători. Mai mult decât atât, pentru că mulţi dintre competitori nu erau obişnuiţi cu apa din zonă, s-au ales cu tulburări intestinale, potrivit cronicarului sportiv Charles Lucas.

William Garcia, unul dintre maratonişti, s-a prăbuşit la jumătatea traseului, suferind leziuni interne grave după ce a inhalat foarte mult praf. Acelaşi cronicar menţiona că sportivul a fost la un pas de moarte ca urmare a unei hrave hemoragii. Cel mai neantrenat concurent s-a dovedit a fi poştaşul Andarin Carvajal. Fără niciun ban în buzunar, acesta s-a aliniat la start după 40 de ore în care nu mâncase nimic. Lihnit, s-a oprit într-o livadă de pe traseu pentru a-şi potoli foamea cu câteva mere, însă fructele i-au provocat crampe severe. Cu toate acestea, Carvajal a terminat pe locul patru.

Maratonistul trişor

Un alt sportiv, americanul Fred Lorz (foto dreapta, sursa Wikipedia), a leşinat din cauza deshidratării după 14 kilometri. Pentru a nu fi întrecut, a parcurs cu maşina următorii 16 kilometri, pentru a se alătura celorlalţi atleţi pentru ultima porţiunea rămasă. În mod surprinzător, a fost declarat câştigător şi chiar a apucat să se fotografieze cu Alice Roosevelt, fiica preşedintelui. Lorz nu mai apucat să intre în posesia medaliei de aur, pentru că organizatorii au aflat, până la urmă, despre escrocherie şi i-au interzis să mai concureze vreodată.

fred lorz

Toate aceste poveşti pălesc, însă, în faţa celei a laureatului probei de maraton, americanul Thomas Hicks. Acesta alergase 16 kilometri când a început să dea semne de epuizare extremă. A continuat să lupte, supravegheat de membrii echipei de sprijin care îi umezeau buzele cu apă distilată caldă, deşi sportivul implora după o gură de apă. Cu circa 11 kilometri înainte de linia de sosire, sleit de puteri şi deshidratat, Hicks era la un pas de a se prăbuşi, dar cei din echipa lui i-au dat o doză de stricnină, o otravă pentru rozătoare folosită la acea vreme pentru îmbunătăţirea performanţei sportive.

Când drogul i-a ajuns în sânge, maratonisnul a devenit palid şi fără vlagă; totuşi, auzind despre descalificarea lui Lorz, a făcut un ultim efort ajutat şi de o nouă doză de stricnină combuninată cu albuşuri de ouă şi puţin coniac. Hicks a început să aibă halucinaţii, convins fiind că finiş-ul era la zeci de kilometri distanţă, pentru ca în momentul intrării pe stadion, mai mult să se târăie decât să alerge. A trecut linia de sosire sprijinit de antrenori şi a fost declarat câştigător, cu un timp de 3 ore 28 minute şi 53 de secunde.

A reuşit să iasă de pe teren după o oră, timp în care a fost îngrijit de patru medici. "Niciodată în viaţă nu am mai participat la o cursă atât de dură", avea să declare medaliatul cu aur, care a pierdut 8 kilograme în timpul probei olimpice.

Mai puteţi citi:

Excentricul geolog care a încercat să mănânce din fiecare animal. Care era gustarea preferată

Aventurieri care au făcut istorie. Pilotul care a traversat în zbor Oceanul Atlantic pentru 25.000 de dolari

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite