Atenţie pe cine lăsaţi în casă! Falşi angajaţi ai Primăriei Zalău s-au dovedit a fi escroci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă metodă de a înşela a fost inventată de români. Până acum, în mod oficial, două persoane au căzut în plasa escrocilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, escrocii se dau drept reprezentanţi ai Primăriei Zalău şi intră, astfel, în locuinţă, sub pretextul că trebuie să deratizeze.

 Primul astfel de incident semnalat Poliţiei a avut loc în 25 noiembrie, pe strada Armoniei, din municipiu. Un bărbat necunoscut a bătut la uşa unei persoane, recomandându-se că este de la  Primărie şi vine pentru deratizare. Aceasta l-a primit în locuinţă, iar din poşetă şi dintr-o altă încăpere i-a sustras suma de 4.100 lei, după care s-a făcut nevăzut.

Trei zile mai târziu, în 28 noiembrie, în jurul amiezii, pe strada Aleea Astrei, din Zalău, o persoană necunoscută a pătruns într-o altă locuinţă, uşa fiind neasigurată, tot sub acelaşi pretext, de unde a sustras mai multe bijuterii din aur. În ambele cazuri, victimele au observat că persoana care s-a prezentat la locuinţele acestora era foarte politicoasă.

Reprezentanţii IPJ Sălaj spun că în aceste condiţii, cunoaşterea de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat  săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune este foarte importantă, deoarece  spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.


Pentru a nu deveni victime, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj vă recomandă :


Verificaţi prin vizor identitatea vizitatorilor şi evitaţi să deschideţi la oricine (chiar dacă este femeie sau persoană în vârstă care solicită ajutor);


Evitaţi să deschideţi uşa diferiţilor vânzători ambulanţi sau persoanelor care spun că vin pentru verificări în apartament – verificaţi legitimaţia de serviciu sau ordinul de executare a lucrării;

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini;

De asemenea, Poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax;


În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.

Citeşte şi Înşelaţi prin metoda "accidentul". Doi zălăuani, lăsaţi de escroci fără o grămadă de bani

Ce metode mai au escrocii de azi: se dau drept "poliţişti la antifraudă" ori notari publici

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite