Angajaţii din primării intră în mini-vacanţa de 1 Mai mai devreme cu o zi. Grevă generală în 30 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii din primării sau, cel puţin, o parte dintre aceştia, se vor afla joi, 30 aprilie, în grevă generală de o zi. Singura activitate care se va desfăşura în aceste instituţii joi va fi eliberarea certificatelor de deces.

Sătui de statutul de cel mai prost plătiţi bugetari din România şi de nerespectarea de către guvernanţi a promisiunii unei salarizări echitabile, angajaţii din administraţia publică locală continuă săptămâna aceasta protestele, după ce în februarie au recurs la o primă măsură - o grevă de avertisment de două ore. De această dată, va avea loc o grevă generală de o zi, programată pentru joi, 30 aprilie 2015.


Potrivit lui Gheorghe Morar, preşedintele Sindicatului Civitas din cadrul Primăriei Zalău, la această măsură se recurge după ce în 23 aprilie a avut loc, la Bucureşti, la Palatul Victoria, o nouă întâlnire între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor din sectorul bugetar, fără a se ajunge la o promisiune concretă de rezolvare a problemei salarizării din domeniu.


”În consecinţă, în şedinţa biroului federal al FNSA s-a stabilit continuarea acţiunilor de protest. Prima va fi în 30 aprilie, când este o grevă generală de o zi. Nu se lucrează deloc, se vor închide primăriile. Singurul lucru cu care am fost de acord este ca un coleg să asigure întocmirea certificatelor de deces. Următoarea acţiune va fi pe 27 mai - miting cu cel puţin 3.000 de persoane la Bucureşti, în Piaţa Victoriei. Dacă nici după aceste două acţiuni nu se întâmplă nimic, atunci se va demara strângerea de semnături pentru intrarea în grevă generală pe termen nelimitat”,  a detaliat programul protestelor liderul sindical.


El a admis, însă, că, deşi au fost strânse, pentru declanşarea protestelor, aproximativ 28.000 de semnături din aproape toate primăriile şi consiliile judeţene din ţară, se aşteaptă că nu toate instituţiile din această categorie să participe la greva e joi. ”Concret, au strâns semnături pentru grevă şi au trimis tabelele cu semnături înspre noi sindicatele din primăriile Zalău, Cehu Silvaniei, Rus, Pericei, Vârşolţ, Hereclean, Surduc, Almaşu şi Sălăţig (nouă din totalul de 61 de primării din judeţ - n.a.)” - a spus el.


Referitor la Consiliul Judeţean, Gheorghe Morar a declarat că nu a reuşit să ia legătura cu liderul sindical de acolo şi a precizat că şi la greva de avertisment din februarie sindicaliştii din instituţia judeţeană au aderat la acţiune abia în ziua protestului. ”Din păcate, întotdeauna politicul se amestecă în orice. Celor care sunt la putere sigur că nu le convine să se facă grevă. La Iaşi, spre exemplu, unde primarul este lider marcant al PSD, nu se poate ţine nici un protest. Dar nu întotdeauna putem pune pe seama asta, ci sunt cazuri în care de vină este liderul sindical, căruia îi este mai comod să nu se implice, să nu îşi asume riscuri”, a punctat Morar, completat şi de vicepreşedintele Civitas Laurenţiu Ghiuruţan: ”Ţine şi de prestanţa liderului sindical de acolo. Dacă scapă o lacrimă când se strâmbă cineva la el, nu mai facem nimic”, a subliniat acesta din urmă.


”Transmitem scuzele noastre, ca şi sindicate, pentru neplăcerile produse cetăţenilor care au nevoie de serviciile noastre, cu rugămintea de a-şi programa într-o altă zi rezolvarea problemelor în primării. Vina nu ne aparţine nouă, ci guvernanţilor”, a încheiat Morar.

Vă mai recomandăm:

23 de posturi de inspector şcolar, scoase la concurs. Candidaţii nu vor susţine probele la Bucureşti

Despre comunism, Revoluţie şi Mineriade, cu un fost ministru de Interne


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite