Votul intern la PSD Vaslui, un simulacru. Soţia baronului Dumitru Buzatu, ajunsă de pe ultimul loc pe prima poziţie la Senat

0
0
buzatu si sotia
Dumitru Buzatu şi Gabriela Creţu

Procesul, aparent democratic, derulat de PSD Vaslui pentru desemnarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare s-a transformat într-un fiasco. Lista votată la Vaslui a fost modificată de Consiliul Naţional Politic al PSD, spre nemulţumirea aleşilor din judeţ.

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui şi preşedintele reales al Consiliului Judeţean Vaslui, a ieşit din nou câştigător în faţa partidului cu ocazia desemnării candidaţilor la alegerile parlamentare. 

Acesta a reuşit să-şi impună candidaţii favoriţi, în frunte cu soţia sa, în pofida voinţei exprimate prin vot pe plan local, dar şi a conducerii partidului care, la nivel declarativ, în ultimele luni transmitea că a venit vremea ca ”tătucii”, precum şi personajele controversate din partid, să facă un pas în spate.

Dumitru Buzatu nu doar că i-a solicitat preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să-şi măsoare înălţimea, ci a reuşit să-l determine să schimbe lista de candidaţi pe care aleşii PSD din Vaslui au înaintat-o la centru spre validare. 

Teoretic, fiind unul dintre judeţele care la alegerile locale a ieşit câştigător, lista propusă de PSD Vaslui, ar fi trebuit să rămână neschimbată, aşa cum anunţau liderii PSD că se întâmplă în cazul judeţelor care au obţinut voturi mai multe decât contracandidaţi.

La Vaslui, nu doar că lista a fost răsturnată însă unele nume desemnate provin din organizaţii unde PSD a pierdut alegerile, în timp ce candidaţii care proveneau din organizaţii care au câştigat ”la scor” localele au fost mutaţi pe locuri neeligibile.

Dincolo de semnalele de la nivel central, primarii PSD din judeţul Vaslui anunţaseră că îşi doresc nume noi pe lista candidaţilor la parlamentare, invocând că s-au săturat să tragă pentru colegi care aduc deservicii partidului. Semnalele acestora s-au văzut cât se poate de clar, în urmă cu o săptămână, când peste 100 de delegaţi din toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului au fost chemaţi să voteze lista cu candidaţi pentru parlamentare.

Gabriela Creţu, ultimul loc pe listă în urma alegerilor interne

În urma opţiunilor exprimate de pesediştii vasluieni, listele cu candidaţi arătau astfel: la Senat (acolo unde PSD are un singur loc considerat eligibil) pe prima poziţie a fost votat consilierul judeţean Valeriu Caragaţă, un profesor care pe plan local se bucură de popularitate, urmat de fostul inspector general adjunct Gabriela Plăcintă şi abia pe a treia poziţie, Gabriela Creţu, senator în funcţie. Un al patrulea candidat, senatoarea Doina Silistru, şi-a retras candidatura după ce aflat că a obţinut cel mai mic număr de voturi.

La Camera Deputaţilor, lista votată de aleşii PSD Vaslui a fost deschisă de fostul prefect Eduard Popica, cel care se bucură de o imagine pozitivă în judeţ, câştigată cât timp a ocupat funcţia publică. Pe poziţia a doua, a fost votat naşul lui Eduard Popica, controversatul deputat Adrian Solomon. Paradoxal, Solomon provine de la Organizaţia Municipală PSD Bârlad, care la alegerile locale a fost învinsă pe toate liniile de către PNL (atât la funcţia de primar, cât şi la Consiliul local şi cel judeţean). Pe poziţia a treia a listei (ultimul loc considerat eligibil) a fost votat consilierul judeţean Eduard Prisecaru (avocat), ultimele două locuri fiind ocupate de deputaţii Irinel Stativă şi Aurel Căciulă, care au înregistrat o diferenţă nesemnificativă de voturi.

Listele votate de PSD Vaslui au fost răsturnate însă de Consiliul Naţional Politic al PSD. Astfel, la Senat, Gabriela Creţu de pe ultimul loc, în urma alegerilor interne, a fost propulsată pe prima poziţie, Valeriu Caragaţă fiind retrogradat pe locul doi, iar Gabriela Plăcintă pe ultima poziţie.

Decizia a stârnit nemulţumire printre pesediştii din Vaslui care au votat lista iniţială, cu Gabriela Creţu pe ultimul loc. Cu toate acestea, primarii PSD, deşi umiliţi, nu au curajul de a-l înfrunta pe Dumitru Buzatu, pentru a-i cere socoteală, pentru că ştiu că o astfel de abordare le-ar aduce pierderi la bugetul pe care îl împarte Consiliul Judeţean.

Gabriela Creţu este unul dintre cei mai longevivi parlamentari din Vaslui, fiind, rând pe rând, deputat, europarlamentar şi senator începând cu anul 2004. Este cunoscută ca fiind soţia liderului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, însă presa locală din Vaslui scria în urmă cu trei ani că cei doi politicieni ar fi divorţat, amiabil, la notar.  Informaţia nu a fost niciodată confirmată sau infirmată de vreunul dintre cei doi soţi. Cei doi politicieni, Dumitru Buzatu şi Gabriela Creţu, au fost vizaţi anul trecut de un reportaj al emisiunii ”România te iubesc” . Reacţia senatoarei Gabriela Creţu, în faţa jurnaliştilor ProTv, a fost una uluitoare. ”Nu vreţi să le explicaţi vasluienilor pentru ce vă votează...”, a intrebat juralista. ”Nu-i nimic! Ei mă votează, nu e nicio problemă”, a replicat Gabriela Creţu, dând afară din birou echipa ProTv.

Deputaţii-şaormă, locuri eligibile pe listă

solomon stativa

În cazul listei de candidaţi pentru Camera Deputaţilor, modificările de la ”centru” au fost făcute la ultimul loc considerat eligibil. Acolo, a fost urcat unul dintre cei mai şterşi parlamentari vasluieni, Irinel Stativă, partenerul deputatului Adrian Solomon de la scandalul din şaormerie înregistrat în această vară în Centrul Vechi. Stativă a luat locul candidatului Eduard Prisecaru, care a fost retrogradat pe ultimul loc.

Dumitru Buzatu a explicat pentru presa locală din Vaslui că listele au fost validate în funcţie de activitatea parlamentarilor. Argumentul invocat de acesta nu este însă susţinut de realitate. Spre exemplu, deputatul Irinel Stativă a avut o activitate parlamentară (luări de cuvânt, propuneri legislative) mai slabă decât a deputatului Aurel Căciulă şi cu toate acestea se află în faţa acestuia pe listă. Ba mai mult, Aurel Căciulă provine de la una dintre organizaţiile municipale (PNL Huşi) care a zdrobit PNL în alegeri. PSD Huşi nu doar că a câştigat funcţia de primar cu peste 60% dintre voturi, însă şi-a asigurat majoritatea în consiliul local şi a obţinut cele mai multe voturi şi pentru consiliul judeţean.

Buzatu îşi asigură colegii de partid că au cea mai bună echipă de candidaţi şi îşi îndeamnă să tragă pentru partid pentru a obţine patru mandate de deputat şi două de senator.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Buzatu îi bate obrazul lui Ciolacu: Cred că s-a referit la tătucul Stalin. E bine ca la adresa liderilor noştri din trecut să ne exprimăm cu mai multă atenţie

Cum şi-a bătut joc pesedistul Solomon de casierul de la şaormerie şi de poliţişti: „Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să munceşti aici! Băi, panaramă!”Ultima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite