Şofer de TIR condamnat la închisoare cu executare pentru numai două sticle de votcă. Băutura, marca Hlibny Dar, valorează doar 35 de lei

0
0

Un bărbat Republica Moldova a fost trimis în judecată şi condamnat la închisoare cu executare de Judecătoria Huşi, într-un dosar de contrabandă cu un prejudiciu de 35 de lei.

Iurii Lazurenco (45 de ani), un şofer de TIR originar din Chişinău, a fost pus sub acuzare şi trimis în judecată în decembrie 2017 sub acuzaţia de contrabandă, dosarul fiind înaintat spre soluţionare Judecătoriei Huşi. 

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, la data de 9 mai 2017, ora 21.20, Lazurenco s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, la volanul ansamblului de vehicule format din cap tractor şi remorcă cu intenţia de a intra din Republica Moldova în România. 

Cu ocazia controlului de frontieră, vameşii au descoperit că basarabeanul avea ascunse în TIR două sticle cu votcă a câte un litru fiecare, marca Hlibny Dar, de provenineţă duty-free, a căror valoare în vamă a fost stabilită la 35 lei. Având în vedere că, în martie 2017, acelaşi şofer a mai fost descoperit de către autorităţile vamale cu cantitatea de 5 litri de votcă marca Darul Pâinii, poliţiştii i-au întocmit de această dată dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă. În martie, când a fost descoperit cu cele 5 sticle de votcă în maşină a fost sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 lei.

Fiind audiat de organele de cercetare penală, Iurii Laurenco a recunoscut şi regretat fapta comisă, sens în care a declarat că nu a intenţionat să facă vreun act de contrabandă cu cele două sticle de voctcă, ci că şi-ar fi dorit să le consume cu prietenii. Deşi i s-a adus la cunoştinţă faptul că împotriva sa a început urmărirea penală, basarabeanul a crezut că va scăpa şi de această dată cu o amendă. După prima declaraţie dată în faţa organelor de cercetare penală, el nu s-a mai prezentat la vreo audiere, fiind judecat în lipsă. În timpul procesului, Iurii Lazurenco nu s-a prezentat în instanţă, fiind reprezentat de un avocat din oficiu. Având şi cetăţenie română, bărbatul a fost citat la ambele adrese, însă fără succes, procedura de citare realizându-se într-un final la uşa instanţei.

Câte un an de închisoare pentru fiecare sticlă de votcă

Deşi nu este cunoscut cu antecedente penale, iar prejudiciul în cauză este de doar 35 de lei, Judecătoria Huşi a pronunţat o pedeapsă dură în acest caz. Judecătorii au dispus condamnarea lui Iurii Lazurenco la doi ani de închisoare cu executare în regim de detenţie.

”La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială”, au invocat magistraţii în motivarea hotărârii.

Instanţa din Huşi ar fi aplicat o pedeapsă şi mai aspră, dar a ţinut seama de pericolul social concret al faptei săvârşite de inculpat, cantitatea foarte mică de alcool pe care a încercat să o introducă în România eludând dispoziţiile legale, dar şi de pericolul abstract reflectat în limitele mari de pedeapsă prevăzute de lege pentru fapta sa şi anume închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Motivarea judecătorilor: ”Nu există circumstanţe atenuante”

”Având în vedere că minimul special al pedepsei este de 2 ani şi nu există circumstanţe atenuante care să poată fi reţinute în cauză, iar inculpatul nu a recunoscut fapta astfel cum a fost reţinută prin actul de sesizare, instanţa va stabili o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenţie, orientată spre minimul special, având în vedere că inculpatul nu are antecedente penale. Pentru toate aceste motive, constatând că sunt întrunite condiţiile, instanţa va dispune condamnarea inculpatului Lazurenco Iurii la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă”, au motivat judecătorii sentinţa.

În plus, instanţa a dispus interzicerea exerciţiului drepturilor civile, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei.

Judecătorii au mai dispus confiscarea cele două sticle cu votcă Hlibny Dar care se regăsesc în camera de corpuri delicte a Biroului Vamal Albiţa. Pe lângă condamnare, basarabeanul a fost obligat să achite statului român suma de 2.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare (800 de lei în cursul urmăririi penale şi 1.200 de lei în cursul judecăţii).

Sentinţa pronunţată de 11 februarie de Judecătoria Huşi nu a fost contestată, cetăţeanul moldovean având la dispoziţie pentru a exercita calea de atac zece zile de la data comunicării.

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri