Episcopul Huşilor s-a izolat într-o vilă, în aşteptarea deciziei Sfântului Sinod, ca urmare a unui scandal sexual
0Oprit de la slujire, în urma scandalului sexual în care este implicat, episcopul Corneliu al Huşilor nu a mai apărut deloc în spaţiul public, retrăgându-se într-o vilă impozantă, construită în apropierea Episcopiei Huşilor.
Imobilul cu două etaje a fost construit pe terenul Episcopiei Huşilor la scurt timp după ce Corneliu Bârlădeanu a fost întronizat episcop. Oficial, nimeni nu cunoaşte statutul clădirii ridicate pe două etaje pe câmp, împrejmuită cu garduri înalte pentru a fi ferită de privirile curioşilor.
Până a ajunge episcop, Corneliu Bârlădeanu a locuit într-o chilie a Episcopiei Huşilor. Fostul episcop, Ioachim, a locuit la rândul său în Palatul Episcopal, acolo unde avea câteva camere cu titlul de locuinţă de serviciu.
După ridicarea noii clădiri, episcopul Corneliu s-a mutat acolo, locuind singur. Surse din rândul preoţilor vasluieni afirmă că imobilul în care locuieşte înaltul prelat este îngrijit de trei măicuţe de la Mănăstirea Petru şi Pavel (aflată în incinta Episcopiei), iar în interior nu au acces decât persoanele foarte apropiate.
De altfel, după izbucnirea scandalului, clădirea în care s-a retras episcopul Corneliu este păzită aproape în permanenţă de fratele său, Florin Onilă, fost poliţist de frontieră la Vama Albiţa, condamnat în dosarul de corupţie „Lotul Albiţa I“. Fratele Episcopului de Huşi a fost arestat în februarie 2011, fiind eliberat după trei luni. În martie anul curent, a fost găsit vinovat, alături de alţi 45 de frontieră, fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru faptele de corupţie. În timpul procesului, Florin Onilă a demisionat din Poliţia de Frontieră, fiind angajat de fratele său ca administrator la Episcopia Huşilor. Fostul poliţist de frontieră Florin Onilă este şi cel care conduce bolidul de lux, un SUV Volswagen, achiziţionat de episcopul Corneliu în 2015.
Printre reproşurile care i s-au adus de-a lungul anilor, înaltului prelat de la Huşi a fost stilul luxos de viaţă, în contradicţie totală cu sărăcia Episcopiei pe care o păstoreşte. Primele revolte ale preoţilor vasluieni au apărut la nici doi ani după instalarea sa în funcţia de episcop.
Mai mulţi preoţi au reclamat atunci că, după întronizare, episcopul Corneliu a dispus retragerea din toate bisericile din judeţ a antimiselor (n.r. - pânza sfinţită de pe masa din altar, fără de care nu poate fi oficiată o liturghie), pe motiv că purtau însemnele fostului episcop. Ar fi dispus înlocuirea acestora, însă contra cost. Gestul era unul fără precedent, în condiţiile în care antimisele se oferă în mod gratuit; pânză sfântă, în care se regăsesc diferite moaşte, este considerată purtătoare a Sfântului Duh. Astfel, pentru o biserică din mediul rural preţul era de 1.500 de lei, în timp ce pentru bisericile de la oraş tariful a fost stabilit la 2.500 de lei. În judeţul Vaslui sunt peste 500 de biserici, iar preoţii afirmă că nu li s-au emis chitanţe pentru plata antimiselor.
Unii dintre preoţi s-au plâns atunci reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, însă tot ei au fost cei care au avut de pierdut. De-a lungul anilor, toţi preoţii din Vaslui care au îndrăznit să se răzvrătească împotriva birurilor impuse de episcopul Corneliu au sfârşit prin a fi caterisiţi, fără ca vreun for superior din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să analizeze dacă abuzurile reclamate de clerici sunt adevărate sau nu.
Şantajat cu o filmare
Episcopul Huşilor a ajuns în atenţia Sfântului Sinod al BOR abia după ce în spaţiul Public a apărut înregistrarea video în care se presupune că înaltul prelat ar întreţine relaţii sexuale cu un alt bărbat îmbrăcat în sutană, un fost elev al Seminarului Teologic Huşi, actualmente preot.
Filmarea a circulat ani la rând printre preoţii din Vaslui, însă a ajuns publică, în forma cenzurată, după ce episcopul Corneliu nu a mai făcut faţă şantajului la care era supus de preoţi şi a depus plângere la DNA. Trei preoţi, printre care şi arhimandritul Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru, au fost trimişi în judecată de DNA, fiind acuzaţi de şantaj. Surse judiciare au precizat că în urma percheziţiilor la preoţii incriminaţi au fost descoperite opt înregistrări compromiţătoare cu episcopul Corneliu.
Se apropie Sinodul
Atât reprezentanţii Patriarhiei Române, cât şi cei al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au afirmat, în urma vizionării imaginilor necenzurate, că una dintre persoanele care apare în filmare este episcopul Corneliu. Patriarhul Daniel a convocat la sfârşitul lunii iulie Comisia pentru statut şi regulamente a BOR, pentru a studia prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului, până în prezent nefiind incluse prevederi care să îi vizeze pe episcop.
Propunerile Comisiei de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare şi regulamentare vor fi prezentate spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod al BOR în zilele de 17 şi 18 august 2017, atunci când este convocat şi Sinodul Permanent. Potrivit Patriarhiei Române, pentru a analiza cazul episcopului de Huşi. Corneliu va fi primul episcop din Biserica Ortodoxă Română cercetat de Sfântul Sinod pentru abaterile grave de moralitate.
Fostul poliţist de frontieră, Florin Onilă, conduce bolidul cu care se deplasează Corneliu, Episcopul Huşilor