Dieta pentru dinţi sănătoşi. Ce trebuie să mâncăm şi ce trebuie să eliminăm din alimentaţie pentru a avea o dantură perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din glumele favorite ale multor dentişti este cea potrivit căreia un pacient ar trebui să nu mănânce şi să nu bea nimic dacă doreşte să evite apariţia cariilor. Gluma ascunde în spate un mare adevăr

Sănătatea dinţilor este în directă legătură cu starea generală de sănătate. Aşa cum cum părul şi unghiile reflectă o sănătate de fier ori, dimpotrivă, anumite carenţe în organism sau chiar instalarea unor boli, dantura sănătoasă e reflexia unui om sănătos, în cele mai multe cazuri.

Medicii stomatologi recomandă, înainte de toate, o igienă adecvată. Dinţii trebuie periaţi de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. De preferinţă, periajul ar trebui făcut după fiecare masă sau gustare. De asemenea, apa de gură şi aţa dentară cu fluor ar trebui folosite zilnic. Pentru sănătatea dinţilor, ca pentru întregul organism, alimentaţia trebuie să fie variată şi să conţină cât mai puţine dulciuri şi alimente lipicioase, sucuri acidulate, să nu se consume alimente fierbinţi ori foarte reci.

„Medicina evoluează şi tot timpul apar noutăţi şi în domeniul stomatologiei. Cele mai recente cercetări scot în evidenţă că anumite obiceiuri alimentare despre care noi am învăţat că ar contribui la sănătatea dinţilor nu sunt chiar atât de sănătoase, dimpotrivă. De exemplu, mărul după masă era indicat pentru a sănătatea danturii. Cercetările recente demonstrează că mărul ar trebui consumat între mese pentru a nu crea aciditate. Şi guma de mestecat are dezavantaje. Dacă ne luăm după reclame nu ar trebui să ne mai spălăm pe dinţi. De fapt ea ar trebui mestecată doar 2-3 minute şi nu trebuie să conţină zahăr”, a spus, pentru „Adevărul”, dr. Diana Giuşcă, medic primar stomatolog.

În principiu, pentru o dantură sănătoasă se recomandă o alimentaţie diversificată din care nu trebuie să lipsească legumele proaspete, lactatele, carnea, fructele. Bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile din alimentele consumate în acizi. Aceştia atacă smalţul dinţilor în timpul procesului de descompunere. Studii recente arată că cele mai indicate alimente pentru sănătatea dinţilor includ carnea, brânzeturile, laptele şi nucile.

Alimente pentru dinţi sănătoşi

Potrivit nutriţioniştilor, o serie de legume şi fructe au un rol deosebit pentru sănătatea dinţilor. Dincolo de recomandările unui regium de viaţă cumpătat, cu alimentaţi diversificată, sunt şi câteva alimente-minune.

Ceapa şi usturoiul ajută la păstrarea unei danturi sănătoase. Deşi respiraţia va păstra mirosul specific, conţinutul bogat în sulfaţi şi produse antibacteriene contribuie la distrugerea bacteriilor din cavitatea bucală, respectiv la prevenirea cariilor dentare.

Morcovul are un conţinut bogat în vitamina A, vitamină care contribuie la întărirea smalţului dinţilor. De asemenea, morcovul contribuie la curăţarea naturală a dinţilor.

Bananele, spun nutriţioniştii, sunt o sursă bogată de calciu şi nutrienţi esenţiali pentru sănătate. Calciul contribuie la întărirea dinţilor şi protejează sănătatea.

Ananasul combate îngălbenirea dinţilor. Acest fruct conţine bromelaina, substanţă care ajută la îndepărtarea petelor inestetice de pe dinţi.

Brocoli este o legumă bogată în fier, mineral ce ajută la formarea acidului care neutralizează bacteriile de pe dinţi.

Guma de mestecat - controverse

Guma de mestecat este unul din produsele cele mai controversate şi reprezintă subiect de contradicţii între specialişti. Unii o recomandă considerând că are rolul de a îndepărta resturile alimentare de pe dinţii, alţii spun că guma de mestecat este un inamic al dinţilor, singurul beneficiu fiind împrospătarea respiraţiei pentru o scurtă perioadă. Explicaţia dată de aceştia din urmă este că afectează lucrările şi plombele dentare. Mai mult, dacă are zahăr în compoziţie va contribui la formarea cariilor. Ca o concluzie, guma de mestecat poate să aibă efecte pozitive dacă nu are zahăr în compoziţie şi nu este mesteactă mult timp.

Citeşte şi:

Noutăţi în tratamentele stomatologice pentru înlocuirea dinţilor lipsă 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite