Decizia instanţei în cazul instructorului auto din Vaslui care păcălea tineri semianalfabeţi că vor ajunge şoferi sau militari de carieră
0Tribunalul Vaslui a pronunţat joi, 30 martie, sentinţa în dosarul în care instructorul unei şcoli auto a fost judecat sub acuzaţia de trafic de influenţă.
Cristinel Coman, instructorul auto din Vaslui acuzat că profita de naivitatea tinerilor din mediul rural şi le promitea, în schimbul unor sume de bani, că îi ajuta să obţină permisul de conducere sau să fie angajaţi în cadrul Armatei a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus condamnarea instructorului auto la 5 ani şi 4 luni închisoare şi interzicerea dreptului de a mai ocupa funcţii publice timp de doi ani după executarea pedepsei. Instanţa a dispus, de asemenea, confiscarea sumei de 26.789 lei, bani primiţi de instructorul auto de la martorii denunţători. Decizia instanţei nu este definitivă.
Instructorul auto Cristinel Coman a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, în stare de arest preventiv, în prezent aflându-se sub control judiciar. Tinerii audiaţi de judecătorii Tribunalului Vaslui, în calitate de martori denunţători, au povestit cum au fost traşi pe sfoară de instuctor care i-a asigurat că în schimbul a 1000 de euro le va ”aranja” angajarea în structurile Ministerului Apărării Naţionale.
Sărmanii de la sate care se visau militari
Instructorul auto s-a deplasat personal în satele în care locuiau tinerii, reuşind să convingă încă doi că şi-ar putea face o carieră în Armată, contra unor sume de bani. Tinerii, fără loc de muncă şi fără perspective pentru viitor, au acceptat fără să stea pe gânduri. Ei au povestit judecătorilor că au fost chemaţi câteva zile la Vaslui, pentru aşa-zisa pregătire psihologică.
Ei urmau să susţină testarea medicală şi psihologică la Galaţi, respectiv Câmpulung Moldovenesc. Instructorul auto le-a promis că se va ocupa de toate detaliile, inclusiv de transport şi cazare. Odată ajunşi la Galaţi, Coman le-a mai cerut tinerilor atât bani pentru transport, ci şi câte 200 de lei ”pentru a aranja cu medicul”.
”La Galaţi a fost însoţit de o tânără de aproximativ 25 de ani. Această femeia intra dintr-un biroul într-altul pentru a ne lăsa nouă impresia că dă banii medicului”, a declarat unul dintre tineri judecătorilor. În urma examinării medicale, unul dintre candidaţii, care deja îi oferise instructorului auto banii a fost respins, fiind descoperit cu probleme oftalomogice. A spus că îmi dă banii înapoi, dar că să mai aştept că şi el îi dăduse la cineva de la Bucureşti. M-a tot amânat şi nu am mai văzut niciun leu. I-am spus că îl reclam, însă a zis că pot să îl denunţ că nu are nimeni ce să îi facă”, a povestit unul dintre tinerii păcăliţi.
Apărarea instructorului
Cei trei tineri care au trecut de examinarea medicală, s-au deplasat la Câmpulung pentru a susţine testarea psihologică. Deşi au fost asiguraţi că totul peste ”aranjat”, niciunul dintre ei nu a fost declarat promovat. Supăraţi, tinerii s-au întors în satele lor, după ce instructorul auto i-a păcălit că îi aşteaptă la Vaslui să le restutie banii. Nu doar că nu i-a aşteptat, însă nici nu le-a mai răspuns la telefon.
Din luna februarie, anul curent, denunţurile au început să curgă unul după altul împotriva instructorului Coman. Pe lângă tinerii păcăliţi că vor fi angajaţi în armată, au apelat la influenţa lui Coman şi alte persoane carora le promitea că, în schimbul unor sume de bani, va interveni pe lângă examinatori pentru a obţine permisul de conducere.
Cristinel Coman a negat pe parcursul anchetei şi al procesului că ar fi primit bani pentru a-şi folosi influenţa. Bărbatul a susţinut că respectivele sume le-a primit pentru a-i pregăti pe respectivii tineri astfel încât să promoveze exemenele. Avocata instructorului auto a invocat în sala de judecată că nivelul scăzut de pregătire al denunţătorilor ar trebui să ridice semne de întrebare asupra faptelor reclamate.
Bani pentru promisiuni deşarte
Procurorii, în schimb, afirmă că în perioada decembrie 2014-iulie 2015, instructorul auto Cristinel Coman a pretins şi primit de la patru persoane de pe raza judeţului Vaslui, sume de bani cuprinse între 2000 lei şi 4000 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Vaslui şi asupra poliţistilor examinatori, pentru ca persoanele menţionate să fie declarate admise la susţinerea examenului auto, fără îndeplinirea condiţilor legale.
De asemenea, instructorul inculpat a pretins şi primit de la alte patru persoane de pe raza judeţului Vaslui, sume de bani cuprinse între 2000 lei şi 4000 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra medicilor din cadrul Spitalului Militar Galaţi, mai exact din cadrul comisiei de examinare medicală în vederea admiterii în Structurile Ministerului Apărării Naţionale.