Cum a scăpat un poliţist de frontieră care ar fi sprijinit infractorii de sancţiunea oricum simbolică dispusă de superiori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
perchezitie

Un poliţist de frontieră inculpat într-un dosar de crimă organizată a dat în judecată Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Română, contestând o sancţiune aplicată de superiori după ce a fost pus sub acuzare într-un dosar de crimă organizată. Poliţistul, care are calitatea de inculpat, a câştigat procesul, iar judecătorii au dispus anularea sancţiunii.

O mustrare scrisă. Aceasta a fost sancţiunea aplicată de inspectorul general al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi poliţistului Bogdan Plăcintă, agent care activează în cadrul Sectorului de Frontieră Fălciu (Vaslui).

Poliţistul Bogdan Plăcintă a fost reţinut în aprilie 2017 de procurorii DIICOT Vaslui într-un dosar de crimă organizată. Concret, agentul de poliţie, fiul unui om de afaceri din oraşul Murgeni, este acuzat de procurorii DIICOT atât de fapte de corupţie, cât şi că ar fi aderat la un grup infracţional organizat care specializat în sfera contrabandei cu ţigări, care acţiona la frontiera de est folosind tehnică antispionaj.

În urma cercetării disciplinare, superiorii din IGPF  dispus sancţionarea cu ”mustrare scrisă” a agentului Bogdan Plăcintă pentru  „comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei" şi „încălcarea prevederilor referitoareia îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţiile stabilite de lege"

Şefii poliţistului i-au reproşat acestuia că avea obligaţia, prin statut, să aibă o conduită corectă, să nu abuzeze de calitatea oficială şi să nu compromită prestigiul funcţiei sau al instituţiei din care face parte.

”În data de 20.09.2016, cât şi pe parcursul întâlnirilor anterioare cu numitul I. M., nu a respins ferm propunerile acestuia de încălcare a îndatoririlor poliţistului, a pretins sume de bani pentru şeful său fără a fi autorizat, nu a raportat imediat propunerile numitului I. M.anterioare datei de 20.09.2017, iar prin percheziţiile efectuate la sediu! S.P.F. Fălciu şi prin apariţia în mass media a activităţilor desfăşurate de organele judiciare cu implicarea acestuia în activităţile ilicite, s-au adus grave prejudicii de imagine instituţiei P.F.R. şi profesiei de poliţist”, au arătat reprezentanţii ITPF Iaşi în motivarea sancţiunii.

Poliţistul Plăcintă a contestat însă sancţiunea, acţionând în instanţă IGFP şi ITPF Iaşi invocând că abaterile reţiunute în sarcina sa fac obiectul cercetării penale, motiv pentru care se loveşte de nulitate.

În instanţă însă, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au arătat că agentul în cauză a fost sancţionat pentru că a încălcat normele interne care nu au legătură cu infracţiunea reţinută în sarcina sa, în sensul că deşi fusese instruit în repetate rânduri, a acţionat defectuos, adoptând soluţii contrare îndatoririlor de poliţist prevăzute în Statut, dispoziţii interne şi instructaje. 

”Combinaţiile” care au dus la sancţionare

”Poliţistul nu a fost cercetat disciplinar şi nu i-a fost reţinut faptul că solicitarea sumei de bani pentru şeful său a fost pentru îndeplinirea/neîndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu (aspect care face obiectul urmăririi penale în dosarul penal 33D/P/2016 înregistrat la Parchetul  de pe lângă I.C.CJ.-D.LI.C.O.T., Biroul Teritorial Vaslui, ci pentru modul defectuos, contrar normelor interne referitoare la conduita urmată în momentul propunerilor efectuate de numitul Iamadi M. Mai mult, din conţinutul raportului dat de către comisarul şef de poliţie M. I., rezultă că la data de 20.09.2016 poliţistul i-a comunicat verbal că în cursul lunii august 2016 numitul "I" i-a mai propus poliţistului o astfel de "combinaţie", aspect precizat şi de către agentul principal de poliţie Plăcintă  Bogdan în raportul personal, însă nu a raportat-o considerând-o "o glumă", aspect care încalcă normele de muncă interne”, au mai invocat reprezentanţii ITPF, arătând totodată că ”sancţionarea disciplinară cu “Mustrare scrisă” a fost corect aplicată, raportat la gravitatea faptelor şi urm”area imediată acestora, ce constă în deteriorarea încrederii şi respectului opiniei publice faţă de funcţia de poliţist, cu consecinţa afectării imaginii Poliţiei de Frontieră Română., ca serviciu de ordine publică”.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au dat câştig de cauză poliţistului inculpat şi au dispus anularea sancţiunii. În motivarea deciziei, judecătorii arată că faptele reţinute în sarcina agentului ”fac obiectul unor dosare penale, astfel că acesta nu poate a face obiectul unor proceduri desfăşurate în paralele, legea impunând suspendarea procedurii disciplinare”. 

”Se constată că instituţia pârâta a procedat la desfăşurarea acestei proceduri disciplinare ca urmare a apariţiei în mass media a o serie de articole cu privire la pretinsa activitate infracţională a petentului, ori atata timp cât asupra vinovăţiei reclamntului cu privire la faptele imputate nu s-a pronunţat o hotărâre de condamnare, acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, neputând fi sancţionat disciplinar cu privire la aspectele reflectate în presă. Fără a nega împrejurarea că respectivele articole aduc  prejudicii de imagine  instituţiei, până la finalizarea cercetărilor în dosare reclamantul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie neputând fi sancţionat pentru faptele prezentate”, au motivat judecătorii.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române au contestat decizia, dosarul fiind înaintat la Curtea de Apel Iaşi, pentru judecarea recursului. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite