Caz rarism în învăţământ: profesor sancţionat pentru că ”hărţuia psihologic” elevii cu note mici şi ”ironii deplasate”
0
Un profesor de geografie al Liceului ”Emil Racoviţă” Vaslui, în prezent pensionar, a fost sancţionat de comisia de disciplină a unităţii de învăţământ, cu diminuarea salariului, pe motiv că ar fi dus o campanie ”sistematică şi continuă” de hărţuire a elevilor cu note foarte mici. După aplicarea sancţiunii, cadrul didactic a ieşit la pensie.
Cazul a ajuns pe rolul instanţelor de judecată după ce profesorul sancţionat, Dumitru Stoian (un cadru didactic cu experienţă, fost inspector şcolar) a contestat sancţiunea primită, solicitând restituirea sumelor reţinute din salariu. În vara acestui an, profesorul Dumitru Stoian a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, invocând că nu i-a soluţionat contestaţia pe care a formulat-o împotriva deciziei de sancţionare, deşi au trecut aproape doi ani de atunci.
”În motivarea cererii, reclamantul a arătat că prin decizia nr.111/2016, a fost sancţionat disciplinar cu diminuarea salariului de bază, cu 15 % pe o lună, motivându-se că a comis fapte în legătura cu munca ce o depunea «care constau în nerespectarea normelor de conduită, având un comportament neadecvat, insultând fetele prin ironii deplasate, ducând o campanie de hărţuire psihologică sistematică si continuă, menită să le scadă capacitatea de concentrare, afectându-le si pe plan emoţional, discreditându-le în faţa colegilor», se menţionează în cererea de chemare în judecată înaintată Tribunalului Vaslui.
În răspunsul înaintat instanţei, ISJ Vaslui a menţionat că soluţionarea contestaţiei nu s-a putut realiza, deoarece nu a fost posibilă citarea persoanelor implicate, elevii fiind în vacanţă iar cadrul didactic sancţionat, ieşit la pensie între timp, s-a mutat în judeţul Vâlcea. Din aceste considerente, ISJ Vaslui l-a îndemnat pe profesorul Dumitru Stoian să se adreseze instanţelor de judecată pentru a se soluţiona acest litigiu.
”Consider că este inadmisibil să fie încălcate atât de grosolan drepturile unei persoane prin omisiune, indiferentă, neglijenţă ori abuz şi să se comunice cu nonşalanţă faptul că nu s-a rezolvat contestaţia dar că se poate adresa instanţelor de judecată”, a precizat profesorul Stoian, subliniind că se va adresa şi organelor de urmărire penală.
Apărarea profesorului: elevii erau slab pregătiţi
Referitor la acuzaţiile aduse, profesorul Stoian le neagă cu vehemenţă, invocând că decizia de sancţionare prevede aspecte generale, fără o individualizare concretă a abaterilor.
”Reclamantul arată că plângerea nu este formulată de către elevii clasei respective ci de către câţiva părinţi a unora dintre elevi, care reprezintă, aşa cum se arată în art.2, al.4, "insatisfacţia părinţilor cu privire la educaţia oferită elevilor la ora de geografie". Consideră reclamantul că fraza de mai sus denaturează scopul disciplinei intitulată geografie, cât şi a unei ore de geografie, întrucât geografia fiind o ştiinţă, ea nu trebuie să ofere educaţie ci un bagaj de cunoştinţe de specialitate, pe care elevii sa le asimileze, asimilare care este încoronată cu aprecierea printr-o notă acordată”, se menţionează în hotărârea instanţei.
În apărarea sa, profesorul Dumitru Stoian susţine că ”elevii clasei respective erau slab pregătiţi la disciplina "geografie”, primind note mici, care creau insatisfacţie elevilor şi părinţilor acestora, dar ele reflectau gradul de pregătire. În opinia sa, acesta este adevăratul motiv pentru care a existat o situaţie mai încordată între elevi şi profesor în clasa respectivă.
Avocat: ”S-a urmărit înlăturarea sa de la catedră”
”Aşa cum a arătat şi la fondul cauzei la Comisia de disciplină a liceului, consider că acuzaţiile aduse sunt neadevărate, nefondate şi calomnioase iar modul de apreciere prin note a nivelului de cunoştinţe la disciplina geografie a elevilor, nu constituie o campanie de hărţuire psihologică sistematică şi continuă menită să ducă la scăderea capacităţii de concentrare. Asa cum a arătat şi la comisia de la liceu, s-a urmărit înlăturarea sa de la catedra de geografie la clasa respectivă, în realizarea unor interese pe care nu le cunoaşte , pentru nişte motive nedovedite, în cariera sa de câteva zeci de ani de profesor, nesuportând nici o sancţiune disciplinară”, se mai menţionează în hotărârea instanţei.
Litigiul dintre profesorul Dumitru Stoian şi ISJ Vaslui, respectiv Liceul ”Emil Racoviţă” face obiectul a două dosare, aflate pe rolul instanţelor civile. În privinţa refuzului ISJ Vaslui de a soluţiona contestaţia, Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză Inspectoratului Şcolar, care a precizat că după ce a ieşit la pensie şi s-a mutat din judeţul Vaslui şi ”nu a comunicat nicio adresă la care să-i fie comunicate actele de procedură”.
În privinţa deciziei de sancţionare, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis declinarea dosarului către Tribunalul Vâlcea, în circumscripţia căruia îşi are domiciliul în prezent profesorul Dumitru Stoica, spre nemulţumirea acestuia care şi-a exprimat dorinţa ca procesul să se judece în Vaslui, acolo unde a fost aplicată sancţiunea, iar audierea martorilor ar fi fost mai accesibilă.