Bona hoaţă din Bârlad, la un pas să fie decăzută din drepturile părinteşti. Scuza mamei care şi-a folosit copilul pentru a stârni mila publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Gănceanu a fost filmată în timp ce fura din portofelul angajatorilor
Cătălina Gănceanu a fost filmată în timp ce fura din portofelul angajatorilor

Cătălina Gînceanu, femeia de 38 de ani din Bârlad care a fost prinsă în flagrant delict în timp ce fura bani din portofelul familiei care o angajase ca bonă, a scăpat de vigilenţa specialiştilor de la Protecţia Copilului minţind autorităţile.

Femeia a intrat în colimatorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui în urma unei reclamaţii prin care autorităţile erau sesizate că aceasta îşi folosea copilul pentru a obţine foloase necuvenite. Cătălina Gînceanu a apelat chiar şi la presă, pozând în mama îndurerată că nu are posibilitatea să-şi trateze băieţelul de numai opt ani, acesta având nevoie, din spusele ei, de un transplant de ficat.

În Bârlad, a beneficiat de tot sprijinul comunităţii şi un lanţ de magazine a folosit urna pentru donaţii pentru a o ajuta să-şi însănătoşească copilul. Cazul a apărut şi pe un post naţional de televiziune. Trebuie spus că deşi băieţelul acesteia prezenta anumite afecţiuni, nu era vorba despre boli incurabile care să-i pună viaţa în pericol, ci era suficient să fie supus unei diete adecvate vârstei.

“Evaluările de specialitate au pus în valoare că unul din cei doi copii ai femeii reclamate avea anumite probleme de sănătate, aspect concluzionat prin actele medicale prezentate de mamă. Ea a declarat că a folosit aceste acte pentru a-l scuti pe băiat de la orele de sport, nu pentru a solicita sprijin financiar. Precizăm că evaluările nu au conturat elemente care să impună separarea minorilor de părinte. Au beneficiat de o perioadă de monitorizare, iar mama a fost consiliată în vederea unei mai bune reprezentări parentale. Şi-a asumat angajamentul privind asumarea drepturilor şi obligaţiilor părinteşti cu scopul prevenirii separării copiilor de familie. În prezent, cazul a fost înaintat Primăriei Zorleni (n.r. localitate unde domiciliază în present) pentru monitorizare”, a precizat, pentru “Adevărul”, psihologul Coadălată-Popa Ela, responsabil mass-media în cadrul DAGSPC Vaslui.

Culmea, băiatul Cătălinei Gînceanu a recunoscut în cadrul anchetei că mama îl obligă să mintă în privinţa stării lui de sănătate, lucru scos în evidenţă şi de psihologul care l-a evaluat.

“Este o formă de abuz şi exploatare a copiilor. Atunci când un pãrinte apelează la mila publică prin folosirea unor boli incurabile inventate şi instigã copiii să simuleze anumite comportamente, care să atragă mila, putem spune cã este vorba despre exploatare, întrucât mama are un comportament dezorganizat si intentionat. Atunci când copilul, în loc sã meargã la scoalã, este plimbat pe la cabinetele medicale pentru a fi investigat, înseamnã cã este abuz fizic. Chiar propriul copil, la evaluarea fãcutã, ne-a spus << Mama zice că sunt bolnav, dar eu nu am nimic>>. Copilul este sănătos, ar vrea să facã sport, să se joace, să învete, dar este abuzat de mama sa care îi inventează boli”, a spus la puţin timp după declanşarea anchetei Ionel Brătianu, psiholog si responsabil al CPRUCANE Bârlad.

Flagrantul care a dat-o de gol

Poliţia Bârlad a prins-o în flagrant pe Cătălina Gînceanu pe 7 septembrie, după ce o familie de tineri din Bârlad, care au angajat-o ca bonă au formulat o plângere prin care semnalau anchetatorilor că femeia le fură bani din casă. Aceştia au angajat-o în luna mai, fără forme legale pentru că aceasta voia să-şi păstreze şi pensia de boală. priumea lunar 800 de lei pentru a avea grijă de copilul în vârstă de un an şi jumătate şi să facă menaj în casă.

Tinerii au fost foarte mulţumiţi de ea iniţial, apoi au început să apară semne de întrebare când auz realizată că lipsesc bani din portofele. Au filat-o, i-au întins capcane, apoi au montat camere de supraveghere în casă. Reclamanţii estimează că în timp le-a furat 5.000 de euro. După realizarea flagrantului, când au verificat în amănunt ce le lipseşte în casă, au constat că o bună parte din garderoba de iarnă a tinerie mămici a dispărut.

“Bolnava închipuită”, plătită de stat

Cătălina Gînceanu este pensionată pe caz de boală. Deşi s-a dovedit că etse extreme de abilă atunci când sustrage bani din portofele şi poate să muncească ca bonă,  ea beneficiază de toate drepturile Legii nr. 448/2006, privind protecţia şi drepturile persoanelor cu handicap.

Bona hoaţă este titulara unui certificat de handicap accentuat, cu gradul I, respectiv beneficara unei pensii de invaliditate. Potrivit codului de boală menţionat pe certificat, aceasta suferă de artrită psoriazică şi alte artrite. Este o boală foarte grea, care afectează articulaţiile şi e o combinaţie de psoriazis şi artrită. După cum s-a văzut pe înregistrarea video făcută de tinerii care au angajat-o, bona se mişcă fără probleme şi chiar are dexteritate.
Certificatul nu este permanent, ci revizuibil şi expiră pe 31 decembrie 2015, dată la care ar trebui să se prezinte pentru o nouă expertiză medicală.
 

Citeşte şi:

Bona filmată în timp ce fura din portofel, „bolnava” plătită de stat. Cum poate fi atât de abilă o femeie cu handicap

VIDEO Bonă filmată în timp ce fura din portofel. Angajatorii: „Estimăm că ne-a sustras, în timp, peste 5.000 de euro“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite