Bona filmată în timp ce fura din portofel, „bolnava” plătită de stat. Cum poate fi atât de abilă o femeie cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bona hoata ganceanu catalina

Cătălina Gînceanu (38 ani), femeia din Bârlad care a fost prinsă în flagrant în timp ce sustrăgea bani din portofelul tinerilor care au angajat-o ca bonă, deţine un certificat de handicap accentuat şi o pensie pentru gradul I de invaliditate

Noi amănunte ies la iveală în cazul bonei din Bârlad, prinsă în flagrant de poliţiştii bârlădeni în timp ce sustrăgea două bancnote de 50 de lei din portofelul tinerilor care au angajat-o să aibă grijă de copilaşul lor. Cătălina Gînceanu (38 ani), deşi poate munci cu program normal şi chiar s-a dovedit extrem de abilă, beneficiază de toate drepturile Legii nr. 448/2006, privind protecţia şi drepturile persoanelor cu handicap.

Bona hoaţă este titulara unui certificat de handicap accentuat, cu gradul I, respectiv beneficara unei pensii de invaliditate. Potrivit legii, aceasta nu are voie să muncească pentru a nu-şi pierde pensia. De altfel, prin noţiunea de „handicap accentuat” se înţelege că e în imposibilitate de a munci, şi chiar de a avea grijă de propria persoană. Potrivit codului de boală menţionat pe certificat, aceasta suferă de artrită psoriazică şi alte artrite. Este o boală foarte grea, care afectează articulaţiile şi e o combinaţie de psoriazis şi artrită. După cum s-a văzut pe înregistrarea video făcută de tinerii care au angajat-o, bona se mişcă fără probleme şi chiar are dexteritate.

Certificatul nu este permanent, ci revizuibil şi expiră pe 31 decembrie 2015, dată la care ar trebui să se prezinte pentru o nouă expertiză medicală.

Copia certificatului de handicap a fost depusă şi în dosarul civil nr. 3485/89/2014, la Tribunalul Vaslui, proces în care Cătălinei Gînceanu i se cer daune morale. Următorul termen a fost stabilit pe 6 octombrie. Culmea, acest proces a izbucnit tot ca urmare a unei boli inventate, de această dată, „bolnav” fiind fiul acesteia. Cătălina Gînceanu a împânzit Bârladului în urmă cu aproape doi ani cu afişe şi cutiuţe cu scopul de a strânge bani de la oamenii miloşi.

A încercat chiar să prezinte cazul umanitar la ziarul „Adevărul” dar reporterul i-a cerut femeii scrisoarea medicală din care să reiasă că băiatul are nevoie de transplant de ficat, aşa cum susţinea ea. Fişele medicale prezentate nu puneau în evidenţă boli incurabile, doar o „steatoză hepatică” (ficat gras) şi o operaţie de apendicită. Cazul a apărut totuşi în presa locală, apoi a fost preluat de un post central de televiziune. În emisiunea în care a fost prezentat cazul, copilul fiind descris ca fiind foarte grav bolnav, au fost aduse acuze grave unui medic care nu-l consultase niciodată. Acesta a făcut o anchetă pe cont propriu şi caută să dovedească în instanţă că totul a fost o invenţie şi că reputaţia i-a fost ştirbită în mod nedrept.

"Mama zice că eu sunt bolnav, dar eu nu am nimic"

Tot ca urmare a sesizărilor făcute de medicul împroşcat cu noroi de Cătălina Gînceanu, Protecţia Copilului Vaslui a deschis o anchetă şi monitorizează cazul. Băiatul a recunoscut în faţa psihologului că el e sănătos, dar mama lui tot spune că e bolnav.

“Este o formă de abuz şi exploatare a copiilor. Atunci când un pãrinte apelează la mila publică prin folosirea unor boli incurabile inventate şi instigã copiii să simuleze anumite comportamente, care să atragă mila, putem spune cã este vorba despre exploatare, întrucât mama are un comportament dezorganizat si intentionat. Atunci când copilul, în loc sã meargã la scoalã, este plimbat pe la cabinetele medicale pentru a fi investigat, înseamnã cã este abuz fizic. Chiar propriul copil, la evaluarea fãcutã, ne-a spus << Mama zice că sunt bolnav, dar eu nu am nimic>>. Copilul este sănătos, ar vrea să facã sport, să se joace, să învete, dar este abuzat de mama sa care îi inventează boli”, a spus Ionel Brătianu, psiholog si responsabil al CPRUCANE Bârlad.

Flagrantul care a dat-o de gol

Poliţia Bârlad a prins-o în flagrant pe Cătălina Gînceanu pe 7 septembrie, după ce tinerii acre au angajat-o au formulat o plânegere în care semnalau anchetatorilor că sunt furaţi de bona. Aceştia au angajat-o pe femeie în luna mai, fără forme legale pentru că aceasta voia să-şi păstreze şi pensia de boală. priumea lunar 800 de lei pentru a avea grijă de copilul în vârstă de un an şi jumătate şi să facă menaj în casă. Tinerii au fost foarte mulţumiţi de ea iniţial, apoi au început să apară semne de întrebare când auz realizată că lipsesc bani din portofele. Au filat-o, i-au întins capcane, apoi au montat camere de supraveghere în casă. Reclamanţii estimează că în timp le-a furat 5.000 de euro. După realizarea flagrantului, când au verificat în amănunt ce le lipseşte în casă, au constat că o bună parte din garderoba de iarnă a tinerie mămici a dispărut.

image
Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite