Turnu Severin: Protecţia Consumatorului a propus suspendarea activităţii de creditare la Volksbank

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Sibinescu, şeful OJPC Mehedinţi, a propus suspendarea activităţii de creditare
Ionuţ Sibinescu, şeful OJPC Mehedinţi, a propus suspendarea activităţii de creditare

Decizia a fost luată după ce instituţia de creditare nu s-a conformat cerinţelor OJPC, de a restitui comisioanele încasate abuziv

Volksbank, regionala Mehedinţi ar putea să nu mai acorde credite, şi asta, după ce reprezentanţii ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) a propus, ieri, suspendarea activităţii de creditare.

Decizia a fost luată după ce instituţia de creditare nu s-a conformat cerinţelor OJPC, de a restitui comisioanele încasate abuziv. În plus banca a fost amendată cu suma de 100.000 de lei pentru practicile sale.

„ Au fost luate măsuri împotriva unei unităţi bancare. Aceasta a fost sacţionată cu o amendă de 100.000 lei şi s-a propus suspendarea activităţii de creditare” ne-a spus Ionuţ Sibinescu – comisarul al Protecţiei Consumatorilor Mehedinţi.

În replică reprezentanţii băncii consideră că aceste speculaţii afectează instituţia.

„Dupa parerea noastră, este abuziv din partea reprezentanţilor ANPC să facă publice informaţii despre măsuri care, deşi incerte în ceea ce priveşte finalitatea acestora, pot fi înţelese complet greşit de către publicul larg.  Astfel de speculaţii nu fac decât să afecteze material şi moral instituţia vizată, oricare ar fi ea, cu atât mai mult cu cât Ordonanţa 50/2010 se află încă în faza de discuţie în Parlamentul României, fiind până la acest moment aduse mai multe amendamente, fapt care demonstrează existenţa unor clauze interpretabile în varianta iniţială a actului normative” a ţinut să precizeze  Alexandra Frunză - şefa departamentului de comunicare.

Păgubiţii se plâng comsiarilor

Marin Sărăcin din Severin este unul din cei peste 1000 de persoane care au sesizat până acum Protecţia Consumatorilor, dosarul său ajungân până la urmă în instanţă.

Pentru un credit în valută, luat cu ipotecă, tânărul susţine că plăteşte de aproape trei ani comision de risc, dar şi o asigurare inutilă.

„Am luat un credit, am garantat cu un bun imobil, proprietate personală. Pe lângă această garsonieră, am fost pus să fac şi asigurare care acoperă absolut toate riscurile, iar, culmea, pe lângă aceste două lucruri, mă mai pune să plătesc, lunar, un comision de risc care la mine ajungea undeva între 2 şi 2,5 milioane. În plus, valoarea asigurată a creditului rămâne de fiecare dată valoarea iniţială”, ne-a spus Marin Sărăcin.

Potrivit acestuia, prin comisioane şi asigurări aberante, până acum a plătit în plus aproape 10.000 lei.

Asigurare şi pentru apă de conductă şi refulare
Marin Sărăcin susţine, cu documentul în mână, că în acest an a fost nevoit să plătească, pe lângă asigurarea garsonierei, şi o asigurare pentru „apă de conductă şi refulare”. „Poliţa de asigurare 2010-2011 cuprinde un paradox.

Având în vedere că garsoniera mea este la etajul IV, într-un bloc de patru etaje, pe poliţă apare şi următoarea asigurare: apă de conductă şi refulare. Adică ce să refuleze?! WC-ul meu la etajul IV?! Păi şi ăluia la parter ce-i mai refulează atunci?! Iar în caz de refulare, suma asigurată e de 1000 euro. Sumă ce mi-a fost adăugată practic la valoarea creditului iniţial”, adaugă Marin Sărăcin.

Tânărul speră ca băncile să se hotărască: ori vor asigurare, ori un bun cu care să garantezi.

„Practic, banca se asigură triplu. O dată e bunul, apoi e aisgurarea care asigură tot riscul şi al treilea e comisionul de risc, care chiar nu se explică pentru ce e”, a conchis Sărăcin.

Un alt client, o altă bancă
Un alt tânăr, o altă bancă. Valentin Nechifor este un alt severinean care consideră că a fost ţepuit de unităţile bancare.

El susţine că o bancă comercială i-ar fi scos din buzunar, prin comisioane ilegale, peste 2000 de lei, motiv pentru care a depus o plângere la Protecţia Consumatorului.

„Am fost jefuit la modul cel mai sigur. În 2006, mi s-a pus în faţă un contract de creditare aşa cum le-a convenit celor de la bancă. Am plătit o grămadă de comisioane, comision de urmărire riscuri, comision de administrare, sumă care se ridica la 325 euro/ lună. Mi-am plătit ratele la timp şi, cu toate astea, după o vreme, mi-a crescut rata, iar cei de la bancă mi-au spus că a crescut dobânda de referinţă variabilă. Până în prezent am 2700 euro doar comisionul de urmărire risc. După ce termin creditul, vreau să-mi recuperez aceşti bani”, ne-a spus Valentin Nechifor, un alt client păgubit.

Până acum, în Mehedinţi, nouă unităţi bancare au fost sancţionate cu amenzi de aproape 400.000 lei, iar peste 300 de clienţi se judecă cu băncile.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite