Spital de psihiatrie transformat în „depozit de fiinţe umane“. Ce spun reprezentanţii instituţiei: „Sunt oameni cu retard mintal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Resurse Juridice a făcut public un raport în urma unor controale efectuate în luna martie la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, aspectele semnalate fiind deosebit de grave.

Cele 50 de persoane internate în Secţia de Psihiatrie din Gura Văii a Spitalului de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin sunt lipsite de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament, susţin reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care au fost de două ori în vizită la unitatea medicală, precizând că au constatat că în saloane sunt paturi ruginite cu „saltele vechi, degradate şi murdare”, chiuvetele din băi nu funcţionează, iar întreaga locaţie este „izolată, dezolantă şi insalubră”.

Secţia de Psihiatrie este amplasată într-o zonă limitrofă a municipiului Drobeta Turnu Severin. “În curte se aflau depozitate mai multe paturi din metal, fără spaţii de recreere sau de ocupare a timpului liber pentru pacienţi. Temperatura în interiorul saloanelor era scăzută chiar dacă afară se înregistrau 14 grade C. Cei mai mulţi pacienţi erau în paturi îmbrăcaţi şi acoperiţi cu pături. Cinci pacienţi priveau o emisiune la un televizor montat sus pe un perete. Camera intitulată club era dotată cu câteva scaune de plastic şi televizorul montat într-o cutie de lemn sus pe un perete”, se arată în raport.

Condiţiile de viaţă în acest spital, descrise de reprezentanţii CRJ, sunt „primitive” şi „degradante”: „Saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, degradat, sunt dotate cu paturi metalice, dispun de ferestre degradate şi prevăzute cu gratii metalice. Unele saloane au noptiere metalice, degradate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi, degradate şi murdare. (...) Pacienţii nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamele (dorm în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi, timp de o săptămână). Fiecare etaj dispune de un grup sanitar dotat astfel: 3 posturi w.c. turceşti, degradate, ruginite, 3 locuri de spălare. Nu există nici o separare între locurile de spălare, acestea sunt demarcate de câte o bordură de aproximativ 30 cm înălţime. Ţevile, gresia, robineţii sunt degradate, ruginite, avariate. La unul dintre grupurile sanitare atârnă un furtun, fără pară de duş. Nu există chiuvetă funcţională”, arată reprezentanţii CRJ.

În concluziile raportului se mai arată următoarele:

“Apreciem că secţia de psihiatrie cronici Gura Văii este un depozit de fiinţe umane cu condiţii de viaţă inumane şi degradante. Apreciem că drepturile la sănătate, viaţă privată, condiţii decente de viaţă, libertate sunt încălcate. Apreciem că pacienţii internaţi la secţia de psihiatrie cronici Gura Văii sunt supuşi unor condiţii şi tratamente degradante şi inumane. Lipsa de conştientizare şi îngrijorare a personalului cu privire la această stare de fapt este un indicator ce sugerează o înrădăcinare, în mentalul colectiv, a convingerii că persoanele cu dizabilităţi mentale sau intelectuale sunt rebuturi umane şi sociale, o povară inutilă pentru societate, fiinţe care nu merită investiţie de resurse, nu merită atenţia, respectul, iubirea sau preţuirea societăţii. Suspectăm abuzul de medicaţie psihotropă. Considerăm ca potenţialul rezidual al persoanelor internate în secţia de psihiatrie cronici Gura Văii este neutilizat, lăsat sa se dizolve progresiv, urmare a unui proces de abrutizare datorat atât condiţiilor de viaţă degradante, cât şi abuzului de substanţe psihotrope, a lipsei de valorizare sau respectare ca fiinţe umane, a absenţei contactului cu comunitate, a lipsei de posibilităţi de a petrece timpul liber, a lipsei complete de activităţi de recuperare, reabilitare, terapie ocupaţională, suport psihologic”.

Centrul de Resurse Juridice a transmis raportul şi conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, în subordinea căruia se află secţia de cronici din Gura Văii, Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi (DGASPC), solicitându-le „intervenţia de urgenţă pentru asigurarea accesului la servicii adecvate în comunitate”.

Replica autorităţilor

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, medicul Cristian Jianu, spune că în această secţie externă a unităţii medicale judeţene sunt internate 50 de persoane cu retard mintal. Majoritatea dintre aceştia pacienţi sunt foşti copii proveniţi din leagăne comuniste, care acum au în jur de 40 de ani, şi de care nimeni nu a vrut să mai ştie ceva. Spitalul Judeţean a investit în anii 2015-2015 suma de 200.000 de lei în mobilier, dar în mare parte acesta a fost distrus de bolnavi în timpul crizelor de furie pe care le manifestă.

“Adevărul este undeva la jumătate. Noi depunem eforturi ca să le creăm condiţii cât de cât omeneşti, dar fiind oameni cu retard mintal este foarte greu să le creăm condiţii ideale de trăit”, a declarat medicul Cristian Jianu.
Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi va declanşa o anchetă la Secţia de Psihiatrie cronici din Gura Văii a Spitalului de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.

„Vom face şi noi verificări, iar aspectele ce vor fi constatate vor fi transmise către Consiliul Judeţean şi conducerea Spitalului”, a declarat Codruţa Vochescu, purtătorul de cuvânt al DSP Mehedinţi.

Centrul de Resurde Juridice este un ONG şi a realizat acest raport în cadrul proiectului „SOS: ONG-urile din România, împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi mintale închise în instituţii”, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite