FOTO Fisuri în Barajul de la Porţile de Fier I - imagini cutremurătoare din hidrocentrală. Infiltraţiile de apă pot produce un incendiu extrem de grav
0Sindicatul de la Porţile de Fier I atrage atenţia asupra pericolului de incendiu care ar putea izbucni în orice moment la hidroagregatele de la barajul Porţile de Fier I din cauza nerealizării unor instalaţii necesare. Şi mai grav este faptul că barajul s-ar putea deconecta de la sistemul energetic naţional de la infiltraţiile de apă de ploaie.
Liderul Sindicatului Porţile de Fier I, Cristinel Popescu, spune că în momentul de faţă instalaţia PSI de la ecluză, centrală şi galeriile de cabluri dintre Turnul de Comandă, blocul de comandă, baraj, centrală şi ecluză nu funcţionează, fiind dezafectată. „Au fost făcute proiecte dar lucrarea nu s-a început din lipsă de fonduri (economia la investiţii). Nerealizarea acestor instalaţii pune în pericol de incendiu întreaga construcţie, în special hidroagregatele”, spune Cristinel Popescu.
Sindicalistul atrage atenţia şi asupra barajului deversor al Centralei Hidroelectrice Porţile de Fier I. Instalaţia de acţionare şi automatizare (hidraulică şi electrică) de aici, având în vedere că este pusă în funcţiune din anii 70, prezintă o serie de probleme grave de funcţionare din cauza vechimii (îmbătrânirii instalaţiei în întregime).
„Din lipsa fondurilor de investiţii reaparaţia capitală şi modernizarea barajului nu a fost realizată cu toate că este imperios necesară, nerealizarea acesteia putând avea consecinţe foartegrave pentru populaţia din aval de hidrocentrală, pentru mediul înconjurător şi pentru buna funcţionare a hidrocentralei însăşi”, precizează Cristinel Popescu. Potrivit acestuia, în galeriile barajului deversor există fisuri care au acţionat în timp şi sunt infiltraţii foarte mari, au apărut fisuri şi rupturi la stavilele barajului deversor şi există pericolul de a nu putea închide/deschide stavilele barajului deversor.
Mai mult decât atât, conform declaraţiilor liderului de sindicat, există infiltraţii de apă de ploaie în secţiile de 0,4 KV şi 6 KV, potenţial pericol de incendiu cu urmăriri chiar de deconectare a CHE Porţile de Fier I din sistemul energetic naţional.
Apoi, centurile de împământare ale instalaţiilor şi a centralei nu sunt verificate de cel puţin 3 ani, existând pericol de electrocutare şi deces al salariaţilor.