Festival interetnic. Şase etnii vor încinge brâul la Eşelniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul are loc la Eşelniţa-Mehedinţi
Evenimentul are loc la Eşelniţa-Mehedinţi

La Eşelniţa va avea loc la acest sfârşit de săptămână prima ediţie a festivalului „Diferiţi etnic, dar uniţi cultural”, singurul festival ce promovează cultura etniilor de pe Clisura Dunării.

Festivalul „ Diferiţi etnic, dar uniţi cultural” este organizat în zilele de 28 şi 29 iunie de Asociaţia “Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării”, cu finanţare de la Direcţia de Relaţii Interetnice, Bucureşti şi oferă două zile pline de activităţi interesante, punând accentul pe interetnicitate şi cultura clisurii ca forme de dezvoltare comunitară,

O paradă a portului popular specific celor şase etnii implicate în festival (greci, români, rromi, sârbi, cehi, nemţi), pe străzile satului, va deschide festivalul şi se va continua cu vizitarea celor două muzee unice ale localităţii: Muzeul Parohial Eşelniţa – o memorie încă vie a celor patru sate strămutate de pe Clisura Dunării din vina barajului Porţilor de Fier şi Muzeul Etnografic al familiei Grigore – o epopee a vieţii ţăranului român de odinioară.

“Participanţii la festival vor putea să intre în contact cu istoria şi cultura celor şapte comunităţi implicate în activităţile festivalului (Eşelniţa, Sviniţa, Orşova, Eibenthal, Gârnic, Sfânta Elena), prin vizitarea expoziţiilor interculturale specifice fiecărei comunităţi (costume populare, obiecte tradiţionale, fotografii, reţete culinare, etc) şi a atelierelor meşteşugăreşti şi culinare interactive (confecţionare păpuşi, opinci, împletire nuiele, cioplire în lemn, cusături tradiţionale specifice costumului popular)”, spune Clara Tîrcă de la Asociaţia “Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării”.

Prima zi a festivalului se va încheia cu un program artistic bogat care se va desfăşura pe platoul din faţa Căminului Cultural începând cu orele 20:00. Ritmurile sârbeşti de peste Dunăre şi de dincoace de ea, cele ţigăneşti de la Eşelniţa se vor întrece cu cele bănăţene, olteneşti şi cehe. Muzica, dansul popular, portul şi spiritul etnic vor fi la ele acasă. Rapsodul popular “Ana Rogobete” va încheia seara şi va invita spectatorii la joc pe ritmuri aprige bănăţene. 

A doua zi de festival va debuta cu o serie de întreceri sportive dedicate tinerilor şi copiilor (minicampionat de fotbal, mersul în saci, etc), care vor avea loc în parcul de joacă din centrul Eşelniţei.

O scurtă lecţie de istorie a zonei va fi oferită printr-o proiecţie de film de către Muzeul Regiunii „Porţilor de Fier” începând cu orele 14:30 în Căminul Cultural din comunitate.

“Prezentarea, exersarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale de pe Clisura Dunării vor continua şi în această zi cu două ore frumoase de ateliere interactive, menite să reînvie dragostea pentru munca făcută în felul străbunilor. Programul de dans şi muzică populară specifică Clisurii şi nu numai va oferi, în această a doua seară de festival, momente artistice nemţeşti, greceşti, sârbeşti, olteneşti, bănăţeneşti şi ceheşti”, mai spune Clara Tîrcă.

Festivalul se va încheia cu concursul „Cea mai interetnică pereche” urmată de premierea grupurilor etnice, a echipelor sportive, a meşteşugarilor.

Fireşte festivalul „Diferiţi etnic, dar uniţi cultural” va fi cu adevărat finalizat doar când toţi cei prezenţi (participanţi sau spectatori) vor “încinge brâul” până târziu dovedindu-şi, astfel, interetnicitatea culturală.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite