Amintiri din Epoca de Aur la Severin, unde nu există termoficare. Peste 2000 de utilizatori casnici au rămas fără energie electrică
0Situaţie alarmantă la Drobeta Turnu Severin din cauza nerezolvării problemei termoficării oraşului. Reţeaua electrică a cedat din cauza suprasolicitării, iar peste 2000 de utilizatori casnici au fost afectaţi la acest sfârşit de săptămână.
Ceea ce era previzibil că se va întâmpla la Drobeta Turnu Severin s-a petrecut la acest sfârşit de săptămână. Reţeaua electrică a oraşului a cedat din cauza suprasolicitării, marea majoritate a severinenilor neavând altă soluţie de încălzire a locuinţelor decât folosind diverse aparate electrice.
Aşa se face că în cursul zilei de duminică au avut loc o serie de întreruperi în alimentarea cu energie electrică în zonele Kiseleff, CET, Tabaci, Autogara, Moara de Foc din municipiul Drobeta Turnu Severin.
„Primele deficienţe au apărut în jurul dimineţii, în liniile de medie tensiune ce asigură alimentarea cu energie electrică a zonelor amintite. Acestea au fost remediate de către echipele CEZ Distribuţie până la ora prânzului. Acestea au fost urmate de alte două deficienţe ce s-au produs în jurul orei 20:00, afectând aproximativ 2000 de consumatori casnici. Din informaţiile preliminare, deficienţele au fost generate de creşterea bruscă a consumului de energie”, se arată într-un comunicat de presă al CEZ România.
Echipele CEZ Distribuţie au reuşit să remedieze deficienţele înregistrate la echipamentele electrice în jurul orei 00,00.
Avertisment CEZ
CEZ Distribuţie mai spune că a luat deja o serie de măsuri pentru monitorizarea reţelelor, evitarea unor incidente extinse şi intervenţia promptă în cazul în care acestea sunt înregistrate. Astfel, au fost realizate verificări utilizând termoviziunea astfel încât să se poată elimina eventuale puncte care necesită întărire, calibrarea protecţiilor, realizarea unui stoc de materiale şi a unui plan pentru intervenţii. De asemenea, au fost reactivate unele instalaţii electrice care să poată fi utilizate pentru preluarea consumatorilor, în cazul în care sunt înregistrate incidente deosebite.
„Atragem atenţia tuturor utilizatorilor că trebuie să acorde o atenţie deosebită stării instalaţiei electrice interioare care nu a fost proiectată pentru a susţine încălzirea electrică a unei locuinţe. Această instalaţie în cazul în care este suprasolicitată poate conduce la scurtcircuite sau mai grav, la incendii”, se mai arată în comunicatul CEZ.
Revoltă pe Facebook
Dacă în locuinţele severinenilor afectaţi de întreruperile de energie electrică era foarte frig, reţelele de socializare au luat foc în schimb. Locuitorii municipiului de la Dunăre şi-au spus păsul aici, au împărtăşit cu ceilalţi severineni cele întâmplate. Sentimentul general este că Severinul s-a întors în acele vremuri triste, din epoca comunistă, când se întrerupea frecvent energia electrică, iar căldura lipsea cu desăvârşire.
„San Severino!!! Un oraş întreg fără căldură! Acum aflu că unii dintre noi nu mai au nici lumină ( s-a oprit curentul electric în unele zone ale oraşului)...E odios ceea ce se întâmplă! E înfiorător! În ce secol trăim ( deşi cred că e mai corect ,,existăm" sau supravieţuim) ?”, scrie o severineancă pe Facebook.
“Exact!!! Serios.... tind să cred că faceţi faţă cu brio unui experiment social odios!!”, spune altcineva.
„Drobeta Turnu Severin, anul de graţie 2016, şi....frig, beznă....mă frec la ochi (pipăi ca să ajung la ei)...oare m-am întors în timp....???
Sunt din nou copil??? Conducerea statului face economie să ne plătim datoriile externe??? Cred că mă întorc la munte....”, scrie un severinean.
Primăria Severin, legată de mâini şi de picioare
Deşi frigul s-a instalat în apartamentele severinenilor, iar şcolarii tremură în sălile de curs, Primăria Drobeta Turnu Severin este incapabilă să asigure agentul termic. Termocentrala de la Halânga, unitate componentă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare aflată în faliment şi care a furnizat până anul acesta agentul termic pentru Turnu Severin, şi-a închis porţile anul acesta.
În aceste condiţii, Severinul a rămas descoperit fiindcă nici firma care a început anul acesta construcţia unei centrale pe gaz nu a finalizat lucrările, nerespectându-şi astfel promisiunea, aceea că va furniza agent termic la 1 noiembrie.
Astfel, Primăria Drobeta Turnu Severin a trebuit să găsească urgent o soluţie legală şi cu acceptul lichidatorului judiciar s-au închiriat echipamentele necesare de la Termocentrala Halânga pentru producerea agentului termic, în acest sens organizând zilele trecute o licitaţie pentru desemnarea operatorului care să folosească aceste echipamente.
La licitaţie, a participat şi Alfa Ground Solutions SRL (firma care ar fi trebuit să construiască centrala pe gaz), care acum nemulţumită că nu a câştigat licitaţia a depus luni, 31 octombrie, contestaţie, blocând astfel toată procedura de pornire a cazanelor pentru furnizarea agentului termic.