Ziua Deltei Dunării, 1 septembrie, sărbătorită printr-un vernisaj de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescari în Delta Dunării                                                                                     FOTO ARBDD
Pescari în Delta Dunării                                                                                     FOTO ARBDD

Vernisajul unei expoziţii de fotografie a avut loc joi, 31 august, pentru a marca cea de-a 27-a aniversare a Zilei Deltei Dunării

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) marchează ziua de 1 septembrie – Ziua Deltei Dunării - prin vernisajul unei expoziţii de fotografii vechi intitulată „Delta Dunării – Trecutul Continuu”, organizată în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi  Asociaţia Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării.

Deschiderea expoziţiei s-a desfăşurat joi, 31 august, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea, ea fiind deschisă până în data de 7 septembrie. Evenimentul aduce în atenţia publicului aspecte din viaţa cotidiană a locuitorilor Deltei în perioada interbelică.

În anul 1990, pe 1 septembrie, Guvernul României a hotărât declararea ca rezervaţie a biosferei a Deltei Dunării şi unităţilor geografice vecine, însumând o suprafaţă de 580.000 de hectare. Tot atunci a fost înfiinţată şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ca instituţie specializată în managementul conservării patrimoniului natural şi în dezvoltarea durabilă a zonei.

Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european şi, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din reţeaua naţională care a dobândit triplu statut internaţional.

Valoarea patrimoniului natural al Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" a fost recunoscută prin includerea acesteia în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul programului "Omul şi Biosfera" (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor de apă şi includerea în Lista Convenţiei Ramsar (septembrie 1991), precum şi prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial - UNESCO (decembrie 1991).

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanţă comunitară (SCI) cât şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA), datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei şi varietăţii de biotopuri şi resurse, care o fac unică nu numai în Europa ci şi în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.

Pe aceeaşi temă:

Setca şi ava, interzise în Delta Dunării până la începutul lunii octombrie

Un muzeu din România le dă posibilitatea iubitorilor de artă să adopte o pictură. Pe listă se regăsesc Grigorescu, Tonitza, Brauner şi Ciucurencu
 

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite