Un tânăr de la centrul de plasament pentru persoane cu handicap a intrat în greva foamei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul din centrul Grădinari a intrat în greva foamei FOTO Adevărul
Tânărul din centrul Grădinari a intrat în greva foamei FOTO Adevărul

Ştefan Spânu (19 ani) este un tânăr din localitatea Cataloi, comuna Frecăţei, judeţul Tulcea, cu un handicap locomotor. Băiatul este instituţionalizat în centrul Grădinari din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi urmează să fie mutat la centrul „Speranţa“ din Tulcea. Pentru că nu a fost de acord cu mutarea, tânărul a intrat de pe data de 30 august în greva foamei.

Tânărul povesteşte că la data de 30 august cei de la DGASPC i-au prezentat o dispoziţie de transfer la centrul Speranţa din municipiul Tulcea.

„De la acea dată am contestat verbal acea dispoziţie, deoarece nu s-a discutat cu mine privind transferul la un alt centru, nu am făcut nicio cerere de mutare.  De la acea dată, 30 august, văzând că nu îmi sunt luate în calcul contestaţiile verbale, am refuzat să mănânc, am intrat în greva foamei“, spune Ştefan Spânu.

Băiatul este elev în clasa a XII-a la Liceul Ion Mincu  şi spune că vrea să rămână în centrul Grădinari întrucât are nevoie de linişte şi susţinere emoţională pentru a se putea pregăti pentru examenul de bacalaureat, pe care îl va susţine în cursul anului viitor.

Dispoziţia de transfer, dată de comisia de protecţie a copilului din Tulcea, ar fi trebuit să intre în vigoare de săptămâna trecută. Cu toate acestea, Ştefan este în continuare în centrul Grădinari, nu în centrul Speranţa. Explicaţia: asistenţii sociali încearcă să îl convingă pe Ştefan că ar fi mai bine să accepte măsura şi să meargă de bunăvoie la Speranţa.

„Chiar astăzi i-am rugat pe cei de la centrul Grădinari să îl anunţe că voi trece pe la el să discutăm despre acest transfer. Sincer, nu cred că îl voi convinge, dar merită să încerc“, spune Gabriel Marinov, directorul DGASPC Tulcea.

Acesta ne-a explicat că decizia comisiei de protecţie a copilului a fost luată ca urmare a comportamentului pe care l-a avut Ştefan în ultimul timp: este o influenţă nu foarte fastă pentru cei mici. S-a întâmplat să le ia banii, desertul, iar uneori mergea cu ei la biserică şi îi încuraja pe cei mici să accepte pomenile date de enoriaşi (pe care le lua el mai apoi), spune Marinov.

„S-a decis, în comisie, că ar fi bine să schimbăm mediul pentru Ştefan. În plus, tatăl lui doreşte să îl primească acasă, dar el refuză reintegrarea în familie. Va mai sta la noi, în centru, până la finalizarea studiilor, după care va trebui să se integreze în societate. O altă variantă, care nu cred că este foarte bună pentru un tânăr la început de drum, este să fie instituţionalizat într-un centru pentru adulţi“, a mai precizat Marinov.

Mai citiţi şi:

Casa de copii e acasă: locuinţe pentru micuţii cu dizabilităţi abandonaţi în centre de plasament

Vizită a poliţiştilor tulceni la centrul „Speranţa“: oamenii legii le-au vorbit tinerilor aflaţi în plasament despre importanţa deciziilor pe care le iau

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite