FOTO Încep lucrările la bazilica paleocreştină din Niculiţel. Cum va arăta cel mai vechi monument creştin începând cu anul 2015
0
Bazilica a fost descoperită în 1971, în urma unor ploi torenţiale care s-au abătut asupra comunei tulcene Niculiţel. Cel mai vechi monument al creştinismului din această zonă a lumii va fi pus în valoare după o serie de lucrări realizate cu fonduri europene, care se ridică la peste 11 milioane de lei şi care vor fi realizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea.
Continuă investiţiile în turismul religios din zona comunei Niculiţel. După ce tot cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea a fost reabilitată infrastructura de acces spre cele trei mănăstiri, respectiv spre bazilica din această zonă a judeţului (proiectul cunoscut sub denumirea de „Triunghiul mănăstirilor), acum, cu ajutorul administraţiei judeţene, va fi realizată una dintre cele mai mari investiţii într-un monument al creştinătăţii (important atât pentru religie, cât şi pentru oamenii de cultură).
Lucrările vor fi gata în 2015, perioada de implementare a proiectului fiind, conform obiectivelor propuse, de 23 de luni. Investiţia se ridică la 11 milioane de lei, în majoritate bani europeni.
Este locul unde, în cripta bazilicii, au fost descoperite rămăşiţele a şase martiri, dintre care patru cunoscuţi din actele martirice. Cei patru, Attalos, Kamasis, Phillipos, Zottikos, au fost canonizati.
„Din 1971, de când au fost descoperiţi cei patru martiri, Niculiţelul a deveni un punct de atracţie pentru pelerini din toată ţara, dar şi de peste hoare. Evenimentului i s-a dat o amploare foarte mare de-a lungul timpului, astfel că de la an la an numărul pelerinilor creşte“, spune Episcopul Tulcii, Prea Sfinţia Sa Visarion Bălţat.
Urmează un centru de informare
Proiectul îşi doreşte să aducă, la Niculiţel, 40.000 de turişti (pelerini sau alte persoane interesate de istoria creştinismului pe aceste meleaguri). Pentru continuarea promvării turistice, primarul din Niculiţel, Florin Pascale, discută şi despre un centru de informare pentru care au primit deja finanţare europeană şi pentru care se va semna contractul în cursul lunii viitoare.
Despre locul care adună 49 de situri arheologice, Niculiţel, directorul Institutului de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea, Florin Topoleanu, spune că „întreg centrul localităţii Niculiţel poate deveni un muzeu“.
Mai citiţi şi:
FOTO VIDEO Bani pentru turismul religios din Tulcea
FOTO VIDEO Invitaţie la meditaţie: povestea mânăstirii construite după ce trei călugări au visat un cocoş, dar şi a „drumului Golgotei“ reprodus la Cerbu









