Cum le este devastată viaţa copiilor cu copii. „Noi nu acceptăm că asta-i realitatea, noi vorbim despre cu totul altceva”
0Conform UNICEF, în 2019 au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, ceea ce situează România pe locul al doilea în UE, după Bulgaria, la acest capitol. Sarcina unei fete de 11 ani din judeţul Tulcea demonstrează, spun specialiştii, cât de neinformaţi sunt tinerii şi copiii cu privire la viaţa sexuală.
O elevă în clasa a IV-a, de numai 11 ani, se pregăteşte să devină mamă. Fata, din localitatea Agighiol, judeţul Tulcea, refuză acum să mai meargă la şcoală pentru că îi este ruşine, susţine primarul comunei Valea Nucarilor.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Tulcea s-a autosesizat la începutul lunii septembrie cu privire la acest caz, iar de atunci fata este văzută periodic de un psiholog, beneficiază de şedinţe de consiliere pentru a trece cât se poate de bine peste perioada de sarcină. De asemenea, DGASPC i-a facilitat accesul la serviciile medicale: analize, ecografii şi tot ce este necesar.
Sarcina copilei a ajuns în luna a cincea. Totul a pornit de la faptul că s-ar fi dus la muncă într-o localitate vecină. „Acolo, spune mama ei, a întâlnit un băiat şi a fost o joacă, ceva nevinovat între ei...”, explică Maria Lenţa, primarul comunei.
„Impact devastator asupra copilei mamă”
Specialiştii arată că un copil de 11 ani nu conştientizează ceea ce i se întâmplă într-un astfel de caz. Mai mult, nu conştientizează nici faptul că va deveni mamă.
„O sarcină la o vârstă fragedă are impact devastator asupra copilei care devine mamă. Aceasta se izolează de prieteni, uită de copilărie şi se trezeşte peste noapte mamă. Este foarte greu pentru o minoră să îşi asume rolul de mamă pentru că ea nu este echilibrată din punct de vedere afectiv”, explică Elena Stambuli, psiholog şcolar.
Şi medicul Vlad Tica, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa arată că este vorba despre o sarcină cu risc crescut. „Este mai puţin pregătit corpul să ducă o sarcină la 11 ani. Dezvoltarea copilului poate fi afectată de faptul că mama este un copil”.
Medicul spune că mama poate să nu ajungă până la termen, să fie o naştere prematură. De asemenea, „naşterea poate să nu fie realizată pe cale vaginală deoarece, probabil, nici bazinul nu este dezvoltat suficient şi atunci este nevoie de o operaţie de cezariană care creşte riscurile”.
Riscuri pot exista şi în evoluţia nou-născutului, deoarece această fetiţă poate avea dificultăţi în a-şi asuma rolul de mamă şi de a asigura nou-născutului nu numai necesarul fiziologic de lapte, dar şi suportul psihologic, familiar şi material.
Copii lipsiţi de educaţie sexuală
O minoră de 11 ani nu conştientizează implicaţiile începerii vieţii sexuale, prin urmare nu este conştientă de instalarea unei sarcini şi de responsabilităţile care îi revin în urma unui astfel de eveniment. „Ea nu înţelege ce înseamnă un act sexual consimţit, de cele mai multe ori din cauza lipsei de educaţie şi a mediului social din care provine. La această vârstă fetele sunt naive şi uşor de manipulat, nu ştiu să se protejeze”, explică psihologul şcolar Elena Stambuli.
Laura Micu, director adjunct al DGASPC Tulcea, atrage atenţia că fetele pleacă pe drumul acesta necontrolat, fără un minimum de informaţie. „Aţi fi şocaţi să vedeţi câtă lipsă de informaţie este. Şi noi nu plecăm de la asta, noi ne gândim dacă să o denumim educaţie sexuală sau educaţie pentru viaţă. Să se numească cum se va numi, dar să transmitem informaţia pentru că are cine să o trimită.”
În ultimii ani, numărul mamelor minore, cu vârste din ce în ce mai mici, creşte la nivel de ţară. Este un lucru despre care nu se vorbeşte sau se vorbeşte prea puţin. „Această fetiţă, cu toate problemele din familie şi toate problemele sociale, nu a avut habar ce i se poate întâmpla. A fost total nepregătită. Noi nu acceptăm că asta este realitatea în care trăim, în care fete de vârsta aceasta îşi încep viaţa sexuală, noi vorbim despre cu totul altceva”, adaugă Laura Micu.
Fără un suport fizic şi susţinere emoţională din partea familiei şi apropiaţilor, cele mai multe mame minore vor abandona şcoala, nu se vor putea reintegra în societate sau chiar îşi vor abandona copilul.
În România, doar un număr mic de elevi sunt educaţi în ceea ce priveşte sexualitatea, sarcina. În programa şcolară nu există o materie care să abordeze acest domeniu, iar copiii îşi iau informaţiile din diferite surse. „În multe familii subiectul sexualităţii este considerat ruşinos, este un subiect tabu. Aşa ne trezim în faţa unor realităţi crunte, în care minorii sunt expuşi unor pericole care îi poat afecta fizic, dar mai ales emoţional, pe termen lung”, concluzionează psihologul şcolar.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Elevă în clasa a IV-a, însărcinată în cinci luni. „Nu mai merge la şcoală de ruşine” UPDATE