Luminația, sărbătoarea catolică preluată de toți locuitorii din Banat. Feeria din cimitire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Tuturor Morţilor este un vechi obicei romano-catolic, consacrat de sute de ani, care a fost preluat în Banat şi Ardeal de toţi credincioşii, indiferent de confesiune.

Cimitirile sunt inundate de lumânări în aceste zile FOTO Weradio
Cimitirile sunt inundate de lumânări în aceste zile FOTO Weradio

Ziua morților sau luminația (Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi) este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

În lumea apuseană, sărbătorirea luminației începe după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie.

„În primul rând, biserica noastră romano-catolică, la data de 1 noiembrie, celebrează Solemnitatea Tuturor Sfinților. Acelor persoane sfinte care au trăit pe acest pământ, dar au fost chemate de bunul Dumnezeu. Sunt persoane care au trăit o viață de credință apropiată de Dumnezeu, persoane care sunt exemple pentru noi și ne îndeamnă să trăim o viață sfântă mai ales în zilele noastre. Biserica are o zi specială dedicată acestor persoane. Această sărbătoare este legată și de comemorarea tuturor răposaților, pe care biserica noastră o celebrează în data de 2 noiembrie. Pe 1 noiembrie, înainte de prânz se celebrează solemnitatea tuturor sfinților, iar după masă se merge în cimitire. Biserica merge, se roagă, binecuvântează morminte și se roagă pentru răposații noștri”, a declarat preotul Nikolaus Lauș, vicarul Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara.

Fotografie din dronă cu un cimitir din Timișoara FOTO Eye in the Sky
Fotografie din dronă cu un cimitir din Timișoara FOTO Eye in the Sky

Mormintele sunt aranjate în aceste zile

Ziua morţilor (Luminația) este un vechi obicei romano-catolic, consacrat de sute de ani, a fost adoptată în Transilvania şi Banat de toţi credincioşii, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor, fie că sunt romano-catolici, greco-catolici, ortodocşi sau protestanţi.

„Este un obicei foarte frumos și foarte vechi. În această zonă știm cu toții că oamenii au trăit și trăiesc împreună. Împreună au trăit în credința lor, în diversitate, mergeau împreună și își dădeau cinste. Oamenii se adunau pe 1 noiembrie la cimitir pentru a simboliza unitatea, dar și cinstea pe o dau. Un vechi proverb spunea: «cât de frumos e cimitirul, atât de frumos e satul». Îmi aduc aminte de copilăria mea dintr-un sat din Caraș-Severin, când, seara, din cimitirul de pe deal, se vedeau lumânările aprinse și dau un specifici aparte întregului sat. Satul strălucește și prin rugăciunile oamenilor care au căutat să-l slujească pe Dumnezeu”, a mai spus Nikolaus Lauș.

În aceste zile, creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice.

Credincioșii merg la cimitir, încă din seara de 1 noiembrie, de Ziua Tuturor Sfinţilor, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.

Fotografie aeriană cu un cimitir din Timișoara FOTO Eye in the Sky
Fotografie aeriană cu un cimitir din Timișoara FOTO Eye in the Sky

Eliberarea sufletelor din Purgatoriu

Comemorarea morţilor a fost instituită pentru a se obţine de la Dumnezeu eliberarea sau uşurarea sufletelor din Purgatoriu. În tradiţia Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morţi care nu au fost nici sfinţi şi nici damnaţi ajung în Purgatoriu, unde se curăţă de păcate pentru a putea intra în rai.

De aceea, în această zi preoţii organizează slujbe pentru iertarea păcatelor celor dispăruţi dintre cei vii şi primirea lor în rai.

Tot în calendarul romano-catolic, 2 noiembrie este Ziua Tuturor Sufletelor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite